Atık Yağlardan Ürettiği Katkı Maddesi Patent Başvurusu Kabul Edildi

Yıldızeli Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Meryem Göksel Saraç, Kayseri Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde Prof. Dr. Mahmut Doğan yürütücülüğünde gerçekleştirdiği doktora tezi sonucunda elde ettiği katkı maddeleri ile 2 farklı patent başvurusunda bulundu. 

 

Tez çalışması kapsamında rendering (hayvansal yan ürün işletmesi) tesisi kemik atık yağını kullandıklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Göksel Saraç, atık olarak kullanılan ve arıtılma sorunları oluşturulan yağlardan bir emülgatör olan mono-digliserit ürettiklerini ve elde ettikleri katkı maddesinin piyasada satışta olan ürünlerden çok daha kaliteli olduğunu belirtti.

 

Ayrıca raf ömrünü uzatmak ve sinerjistik etkiler tespit etmek için elde edilen katkı maddesini süt tozu ve peynir altı suyu proteini ile mikroenkapsüle ederek toz hâle getirdiklerini ve Türk Marka ve Patent Kurumu’na bu konuda yaptıkları patent başvurusunun kabul edildiğini vurguladı.

 

Meryem Göksel Saraç, yerli üretimlerin kıymetli olduğunu bu şekilde gerçekleştirilen üretimler ile dışa bağımlılığımızın azalacağını belirtti.

 

Bahsi geçen katkı maddesinin sadece gıda sanayisinde değil, ilaç, kozmetik ve kimya sektörlerinde de kullanıldığı kaydeden Göksel Saraç, emülgatörler içerisinde en yüksek tüketime sahip olduğu ve ülkemizde ayda 500 ton civarında kullanıldığını belirtti ve ticarileşmesi durumunda ülke olarak büyük kazançlar sağlanacağını söyledi.



Haber Tarihi : 27.09.2019

AYLARA GÖRE HABERLER