Yabancı Diller Yüksekokulu’nda Kadın, Edebiyat ve Toplum Paneli

Yabancı Diller Yüksekokulumuz tarafından “ Kadın, Edebiyat ve Toplum” adlı panel düzenlendi.
 
Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen programa konuşmacı olarak Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Bekir Zengin, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevda Mutlu, Edebiyat Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mevlüde Zengin, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.
 
Kadın ve Edebiyat ile ilgili konuşan Doç. Dr. Bekir Zengin, “Neden Kadın Edebiyatı diye bir kavram var da erkek edebiyatı yok diye düşünenler var. Çünkü edebiyat dediğimiz zaman sadece erkek edebiyatından ibaret bir edebiyattan söz ediyoruz. Erkek her şeyin öncüsü olarak ve her şeyin belirleyicisi olarak her şeyle öne çıkan yapısıyla nesnel bir tutumu ifade eder. Bu yüzden kadın edebiyatı kavramı biraz zorunlu hâle geliyor.” dedi. 
 
Doç. Dr. Bekir Zengin kadın yazar sayısının oldukça az olduğunu vurgulayarak, “Kadınların seslerini duyurmaları gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizde çok acı bir gerçekle karşı karşıyayız. Günde neredeyse 3 kadın öldürülüyor. Geçen sene öldürülen kadın sayısı 467. Yurt dışında, Türkiye’de yaşanan kadın cinayetleri ve katile sağlanan indirim hakkında ciddi araştırmalar var. Kadının sesini duyurabilmesi için aslında edebiyat en doğru yollardan birisi olarak görülüyor. ‘Kadın Edebiyatı nedir?’ dediğimiz zaman bu konuyla ilgisi olmayan kişilerin anladığı kadın için yazılan eserler, kadınlar tarafından yazılan eserler veya konusu kadın olan eserlerdir. Kadın Edebiyatı; Bilinçli bir şekilde kadın sorunlarını işleyen ve bunlara çözüm üretmeye yönelmiş, kadının toplumsal konumunu değiştirmeyi hedefleyerek yazılan eserler, kadın edebiyatı olarak kabul ediliyor. Kadın edebiyatının amacı kadın-erkek arasında ki farkı ifade etmek, geleneksel kadın betimlemelerini aşmak ve erkek fantezisi olarak kadına dayatılan edebiyatı kıracak şekilde kadın bedenini ruhunu dünyasını temsil etmek. Böylelikle yeni bir kimlik ortaya koymaktır.” şeklinde konuştu.
 
Dr. Mevlüde Zengin, İngiliz Edebiyatından Jane Austen ve Virginia Woolf’u tanıtan konuşmasında bu yazarların eserlerinde kadın ve kadınla ilgili konulara nasıl değindiklerinden bahsetti.
 
Daha sonra söz alan Doç. Dr. Sevda Mutlu, sosyolojik açıdan kadın girişimcilerin konumları konusu ile ilgili yaptığı çalışmalara dayalı sunum yaptı.
 
Doç. Dr. Sevda Mutlu, “Ben bugün size işçi kadınlardan değil ama kendi işini kuran kendi işinin patronu olan girişimci kadınlardan bahsedeceğim.” diyerek kadınların iş hayatında gerek işçi gerekse girişimci olarak karşılaştıkları sorunları sosyolojik açıdan öğrencilerle ve akademisyenlerle paylaştı. 



Haber Tarihi : 15.03.2018

AYLARA GÖRE HABERLER