“Kök Hücre Tedavileri” Semineri

 Son dönemde oldukça önem kazanan ve birçok hastalık tedavisinde dünyada ve Türkiye’de yaygın kullanılmaya başlanan kök hücre tedavileri üzerine Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji Bölümü ile akademik danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Berk’in yaptığı Genetik Öğrenci Kulübü tarafından seminer gerçekleştirildi.

 

Programa Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Zorlutuna, Proje Destek Ofisi Müdürü Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, akademisyenler. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinin yanında bölge illerin üniversite öğrencileri ile birçok katılımcı iştirak etti.

 

Üniversitemiz Merkezî Amfi’de gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

 

İlk oturumda Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bölümü Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Genom ve Kök Hücre Merkez Müdürü Prof. Dr. Yusuf Özkul “Rejeneratif Tıpta Yeni Uygulamalar” başlıklı sunumunu yaptı.

 

Prof. Dr. Özkul, kök hücre tedavileri yoluyla hastalıklı dokuların yerine geçecek ve bu dokuları onaracak yeni, canlı dokuların geliştirildiği büyümekte olan heyecan verici bir alan olan rejeneratif (yenileyici) tıp ile tedavisi mümkün olmayan hastalıkların da artık tedavi edilebilir olacağına dair beklenti içerisinde olduklarını ifade etti.

 

Son yıllarda, rejeneratif tıp, kalp damar hastalıkları, sinir sistemi, onkoloji, diyabet, cilt ve ortopedik rahatsızlıklar gibi çok sayıda kronik dejeneratif bozuklukların tedavisinde uygulama alanı bulduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkul, bu alanla ilgili birçok çalışmanın sürdürüldüğünü belirtti.

 

İkinci oturumda ise doktora çalışmalarını Aziz Sancar’ın Amerika’daki laboratuvarında gerçekleştiren, şu anda da Erciyes Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan ve akciğer kanserinin genetiği üzerine proje yürüten Dr. Öğretim Üyesi Seçil Yılmaz, “Kişiselleştirilmiş Kanser Tedavisinde Hücresel Yaklaşım” adlı konuşmasını gerçekleştirdi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, aynı kanser türüne sahip iki hastanın tümör profilinin tamamen farklı olabileceğini, dolayısıyla doğru tedavi için farklı ilaçların kullanılması gerekebileceğini anlattı.

 

Yürüttüğü projede de bunu amaçladığının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, akciğer kanseri moleküler profillemesini gerçekleştirerek hastalara doğru ilaç tedavisi uygulanabilmesi için öncü bir çalışma gerçekleştirdiklerini vurguladı.

 

Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, moleküler profilleme sayesinde artık her hastanın tümör profiline göre kişiselleştirilmiş birden fazla tedavi seçeneğini değerlendirmenin mümkün olduğunu kaydetti.



Haber Tarihi : 15.03.2019

AYLARA GÖRE HABERLER