Kurban Etleri Tüketilmeden Önce Dinlendirilmeli

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesimi ve etin muhafazası ile ilgili önemli açıklamalar yapan Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Seyda Şahin, kurbanın kesiminde ve kurban etinin tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Şahin sağlıklı kesim, işleme ve muhafazası için gerekli tedbirler alınmasının önemine değinerek, “Tüketicinin korunmasına kadar giden gıda güvenliği zincirinin kırılmaması gereklidir. Kurbanlık hayvan kesimlerinde öncelikli olarak veteriner hekim tarafından kontrolü yapılan ruhsatlı mezbaha, kombina veya belediyelerin bu amaç için tahsis ettiği geçici kesim yerlerinin tercih edilmesi önemlidir. Aynı anda çok sayıda hayvanın kesilmesi gerek halk sağlığı gerekse çevre sağlığı açısından ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Bayramının birinci gününde kurban kesim alanlarında aşırı yoğunluk yaşanmaması için, kurban kesiminin diğer günlerde yapılabileceği, bu şekilde daha sağlıklı bir hizmet alınabileceğini unutulmamalıdır.” dedi.

 

Kurbanlık hayvanların hayvan refahı kurallarına uygun olarak, kesim öncesinde mutlaka dinlendirilmesi ve sindirim sisteminin boşalması için kurbanın 8-12 saat aç bırakılması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Şahin, kesim işleminin de işin ehli kasaplar tarafından, hayvan strese sokulmadan en kısa sürede yapılmasının altını çizdi.

 

Kesim anında hayvanın kanının çok iyi akıtılmasının etin muhafazasında öncelikli olduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Şahin, “Kan mikroorganizmalar için iyi bir ortam oluşturacağından kanı iyi akıtılmamış hayvanların eti dayanıksız olur ve çabuk bozulur.” diye konuştu.

 

Şahin, “Kurban etlerinin dinlendirilmesi; etin kalitesi, raf ömrü ve besleyici değeri için de son derece önemli. Hayvan kesildiği anda et kas olup dinlendirildikten yani olgunlaştırıldıktan sonra et özelliğini kazanmaktadır. Kurban etleri, imkân varsa kesim yerlerinde dinlendirilmeli yoksa eve getirildikten sonra parçalar halinde tepsilere yerleştirilmeli, serin bir yerde etin yeterince oksijen alması sağlanarak, kesim sıcaklığının 14-20°C’ye düşmesi beklenmelidir. Bu süre 5-6 saati geçmemeli ve daha sonra bu etler +4°C’ye buzdolabına kaldırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

 

Kurban etlerinin muhafazası da oldukça önemlidir diyen Şahin, “Kurban etleri kullanım miktarlarına göre ambalajlanarak kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık olarak sınıflandırılarak saklanmalıdır. Hemen tüketilmeyecek etler buzdolabı koşullarında bekletilmeli, derin dondurucuya alınmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Kurban etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Bu süre kıyma ve iç organlarda ise 1-2 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18°C muhafaza edilmelidir. Etin derin dondurucuda saklama süresi 4-6 aydan fazla olmamalıdır.” şeklinde konuştu.

 

Dr. Öğr. Üyesi Şahin, “Veteriner Hekimler olarak bizler halk sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunmasını, hayvanların, hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesini, Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanmasını temel amacımız ve görevimiz olarak saymaktayız.” diye belirtti. 

 



Haber Tarihi : 01.08.2019

AYLARA GÖRE HABERLER