“Genetik Kalp Damar Hastalıklarına İlaç”

Üniversitemiz akademisyenlerinin yaptığı çalışmalar TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor.

Üniversitemiz öğretim elemanları, kalp krizi geçiren kalp hastaları üzerine genetik bir çalışma geliştirdi.

TÜBİTAK’ın “1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında yürütücülüğünü Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji öğretim üyesi Doç. Dr. Serdal Aslan’ın yaptığı projenin diğer araştırmacılığını Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Altun, İstatistik Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Eylem Itır Aydemir, Dr. Nil Özbilum Şahin, Burcu Bayburt yapıyor.

2019 yılının başında TÜBİTAK’tan yeni bir proje Binbir Destek Projesi aldıklarının dile getiren Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji öğretim üyesi Doç. Dr. Serdal Aslan, “Kalp damar hastalığı olan hastalardaki tüm genleri araştıracağız. Burada kalp damar hastalıklarına yatkın genleri tespit etmiş olacağız. Projenin sonunda hücre kültürü çalışmasıyla birlikte geliştirdiğimiz genetik kalp damar hastalıklarına ilaç geliştirmeyi hedefliyoruz. Bilindiği gibi kalp damar hastalıkları dünyanın en önemli hastalıklarından bir tanesi. Yaklaşık yüzde 30 ölüm oranıyla ilk sırada gelen hastalıklar. Biz TÜBİTAK’tan aldığımız bu proje ile bypass geçiren hastaların özel damar tıkanmasına neden olan genleri bulmayı hedefliyoruz. Hücre kültürü çalışmalarıyla da bu genleri değiştirerek hastalığın tedavisine yönelik genetik ilaç geliştirmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Haber Tarihi : 16.01.2019