Dr. Yurtcu’ya TÜBİTAK Desteği

 

Dr. Nazan Yurtcu’nun endometriozis hastalığına ilişkin projesi TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri ve Araştırma Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Nazan Yurtcu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Sıçan Batın İçi Endometriozis Modelinde VEGFR1-3 kinaz inhibitörü Frukuintinibin Etkisi: VEGF/VEGFR ve HİPPO-YAP Moleküllerinin Rolü” başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

 

45 bin TL destek alacak projede Prof. Dr. Ali Çetin, Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, Doç. Dr. Mustafa Özkaraca ve Dr. Öğrt. Üyesi Şeyda Berk de görev alıyor.

 

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Yurtcu, endometriozis hastalığının dünya genelinde ve Türkiye’de doğurgan çağındaki kadınların yüzde 5-10'unu etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Yurtcu; “Bu hastalıkta endometriumu (rahmin iç duvarı) oluşturan hücreler, rahim dışında başka organlar üzerinde genellikle yumurtalık, tüpler gibi diğer üreme organları, karın boşluğu veya uzak organlarda yerleşim göstermektedir. Hastalığın yol açtığı şikâyetler diğer jinekolojik rahatsızlıklarla benzer özellik gösterdiğinden hastalara doğru teşhisin konması ve tedavi uygulanma süreci uzun zaman alabilmektedir.” dedi.

 

Mekanizmaları henüz iyi bilinmeyen bu hastalık gebelik oluşumunu zorlaştırdığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Yurtcu, “Hastalık yol açtığı ağrı ile yaşam kalitesini bozmaktadır. Ayrıca yapılan medikal ve cerrahi tedaviler ve bunlara bağlı komplikasyonlar kalıcı sekelleri ile kadın sağlığına zarar vererek sağlık sigorta sistemi üzerine önemli bir yük getirmektedir. Endometriozis hastalığının öngörülmesi, korunması, erken tanısı ve tedavi programına alınan olgularda başarının izlenmesi üreme sağlığı araştırmalarının önemli bir alanıdır. Ne yazık ki, endometriozis için hormonal tedavinin yan etkileri birçok kadının bu tedaviyi bırakmasına neden olmakta ve tek başına cerrahi tedavi sıklıkla yeterli olmayıp birçok kadında nüks etmektedir.” ifadesini kullandı.

 

D. Yurtcu son olarak şunları söyledi:

“Projemizin temel konusu deneysel endometriozis modelinde etkin tedavi seçeneği olabilecek yeni ilaç araştırılmasını içermektedir. Bu Proje ile sıçan batın içi endometriozis modeli kullanılarak frukuintinib varlığında VEGF/VEGFR ve Hippo-YAP moleküllerinin modülasyonlarının endometriotik implantlar üzerine etkileri ilk kez incelenecektir.”

 

 

 

 



Haber Tarihi : 10.06.2021

AYLARA GÖRE HABERLER