Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Soylu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yaptığı açıklamalarla vatandaşları beslenme düzenlerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Bayramların getirdiği yoğun aile ziyaretleri ve zengin sofraların, sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Soylu, özellikle bu dönemde artan sindirim problemlerine vurgu yaptı.
Bayram Sofrası Zenginliği Tehdit Oluşturuyor
Prof. Dr. Soylu yapmış olduğu açıklamada, “Dini bayramlarımız, asırlardır süregelen aile ziyaretleri ve sıcak kucaklaşmalarla dolu özel günlerdir. Bayramlaşma trafiğinde gelen misafirleri ağırlamak için zengin ikramlarda bulunulur. Özellikle İç Anadolu gibi mutfağı zengin bölgelerde, su böreği, sarma, çeşitli tatlılar ve Kurban Bayramı dolayısıyla kurban eti ikramları bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezleridir. Her gittiğimiz ziyarette, ev sahibinin ikramlarını geri çevirmemek adına tıka basa yemek, gün içinde aldığımız kalori miktarını hızla artırır. Bu durum, özellikle kolesterol ve kan şekeri dengemizi bozarak başta obezite olmak üzere birçok sağlık sorununa zemin hazırlayabilir.” ifadelerine yer verdi.
Obeziteyi Tetikleyen Tehlike
Bayram sürecindeki dengesiz beslenme konusuna dikkat çeken Prof. Dr. Soylu, “Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan ağır ve yağlı yiyecekler, sindirim sistemimiz üzerinde ciddi bir yük oluşturur. Bayram ziyaretleri boyunca fazla tüketilen gıdalar sindirim problemlerine, safra kesesi rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Mide yanması, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikâyetler bu dönemde sıkça görülür. Aldığımız fazla kaloriler, vücudumuzun enerji dengesini altüst ederek kilo alımına ve zamanla obeziteye zemin hazırlar. Obezite ise kalp-damar hastalıkları, diyabet ve eklem sorunları gibi birçok kronik rahatsızlığın tetikleyicisidir.” dedi.
Bayram süresince beslenme için ipuçları veren Prof. Dr. Soylu, “Sofradaki tüm ikramlardan yemek yerine, daha hafif ve sağlıklı seçeneklere yönelmeliyiz. Etin yanında muhakkak sebze ya da salata tüketmeliyiz. Böylece sindirim kolaylaşır. Yemekleri acele etmeden iyi çiğnemeliyiz, bu da besinlerin daha iyi emilmesini sağlar. Az ve dengeli porsiyonlar tercih etmeli ve gün boyunca su içmeyi ihmal etmemeliyiz, çünkü su sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı tebrik eder, sağlıklı ve dengeli beslenmelerini tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı.