Tıp ve Hemşirelik Öğrencilerimize Yüksek Teknolojik Simülatörle Eğitim

Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin güvenli bir çevrede deneyim kazanmasına katkı sağlayan ve Türkiye'de sadece Hacettepe Üniversitesi'nde ve Üniversitemizde bulunan Simülasyon Merkezi’nde, Hemşirelik Bölümü öğrencileri ile Tıp Fakültesi öğrencileri uygulamalı eğitimlerini sürdürüyor.

Öğrenciler simülatörle hastaya birebir müdahale ettikleri gibi bir insanın üstünde hangi uygulamalar yapılabiliyorsa öğrenciler maket üzerinde de yapma şansına sahip. Hastaya doğru uygulamalar yaparak iyileştirme ve hayata döndürme tedavileri Simülasyon Merkezi’nde yapılabiliyor.

Öğrenciler, kalp krizi geçiren bir hastayı geri döndürme hususunda yüksek bir başarı şansına sahip olabilmektedir.

Konu hakkında bilgi veren Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şerife Karagözoğlu, TUBİTAK destekli simülatörün Türkiye’de sadece Hacettepe Üniversitesi ile Üniversitemizde bulunduğunun altını çizerek, “Bu, yoğun bakım ve ileri yaşam desteği simülatörü olarak anılan bir model. Bir insan üzerinde hangi uygulamaları yapabiliyorsanız bu maket üzerinde de yapma şansına sahipsiniz. Hastaya doğru uygulamalar yaptığınız zaman iyileştirme şansına sahipsiniz.” dedi

Prof. Dr. Karagözoğlu, “Öğrencilerimiz burada birebir hastaya müdahale ediyor. Yapılan müdahaleleri bilgisayar sistemimizde takip etme şansına sahip oluyoruz. Yoğun kan kaybıyla şoka giren hastayı, şoktan geri döndürme şansımızın olup olmadığını öğrenciyle deneyimleme şansına sahip oluyoruz. Solunumu ve kalbi durmuş hastaya müdahaleyi bu maketimiz üzerinde gerçekleştiriyoruz. Öğrenci başarılı adımlarla bunu yaparsa hastayı geri döndürme şansına sahip oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Uygulama sonrası açıklama yapan Tıp Fakültesi öğrencisi Rabia Saçmalı, “Göğüs ağrısı ile gelen bir hastanın daha sonra kalp krizi geçirmesini, hasta yakınının bilgilendirilmesini ve hemşire arkadaşlarla iş birliğinde çalışmayı uygulamalı olarak gördük. Hasta başında olmaktansa hocalarımızın gözü önünde gerçeğe çok yakın uygulamalar yapmak hem eğitici hem de mesleki anlamda heyecanımızı alan bir uygulamaydı. Hastaya en az zararı vererek doğru uygulamalar yapmaya çalıştık. Hemşire arkadaşlarımızla iş birliğimiz de iyiydi. Hayatını kaybeden hastayı uygulamalı olarak hayata döndürmemiz maket üzerinde de olsa bizim için mutluluk vericiydi.” dedi.

Hemşirelik bölümü öğrencisi Oya Topuz ise yaptığı açıklama, “Kalp krizi geçiren bir hastaya uygulamalarda bulunduk. Hızlı olmamız gerekiyordu, doktor ve hemşire iş birliği içerisinde.” dedi.

Hastaya yapılan müdahaleleri baştan sona kadar kamera kaydı altına alan hocalar, son olarak durum değerlendirme toplantısında öğrencilerle yaptıkları uygulamayı görüntülü olarak izlediler.

HABERLE İLGİLİ VİDEO İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

www.youtube.com/watch     SRT



Haber Tarihi : 06.03.2017

AYLARA GÖRE HABERLER