Cumhurbaşkanına Üniversitemizden “Fahri Bilim Doktorluğu” Unvanı

Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov’a Üniversitemiz Senatosu’nun aldığı kararla “Fahri Bilim Doktorluğu” unvanı verildi.


Üniversitemizin davetlisi olarak Sivas’a gelen Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov için Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda Fahri Bilim Doktorluğu unvanı verilmesi için tören düzenlendi.


Düzenlenen törene, Vali Davut Gül, 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğg. Ömer Ertuğrul Erbakan, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, Üniversitemizin eski Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, akademisyen ve idari personelimiz ile öğrencilerden müteşekkil yoğun bir katılım oldu.


Her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden piyanoda Doç. Dr. Lale Hüseynova ile kemanda Öğretim Görevlisi Vügar Hüseynov ülkemiz ve Makedonya Cumhuriyeti’ne ait eserleri seslendirdiler. Akademisyenlerimizin icra ettiği mini konser yurt dışından gelen misafirlerimizin büyük beğenisini topladı.


Programın açış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Makedonya ile Türkiye ortak bir geçmişi paylaşan, tarihi, kültürel ve coğrafi zeminde buluştuğumuz dost bir ülke. Ortak tarih ve kültürel miraslarımızın en güzel şekilde yaşatıldığı Üsküp, Manastır, Ohri gibi şehirler kardeşliğimizin en güzel örnekleridir. Âşık Çelebi’den başlayarak Cenab Şehabettin’e, Yahya Kemal’e kadar Makedonya doğumlu ya da ömürlerinin önemli bir kısmını burada geçiren yazarlar ve şairlerimiz vardır. Tarihten aldığımız güç ile iki ülkenin, her alanda olduğu gibi bilim ve eğitim alanlarında da iş birliği yaparak sağlam adımlarla geleceğe yön vermelerini sağlamak istiyoruz. Bu nedenle ekselanslarını Üniversitemizde görmekten, değerli fikirlerini dinlemekten ve iki ülkenin ortak çalışmalar yürütmesine yönelik adımların atılmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Değişen dünyada üniversitelerin değişmesi de kaçınılmazdır. Hatta bu değişimin ilk adımları üniversiteler tarafından atılmaktadır. Çünkü üniversiteler bilginin ve dolayısıyla bilimin işlendiği yerlerdir. Üniversitelerin bilgiye ve bilime yön vermesini sağlamak, akademisyenlerin kendilerini yenilemelerinden geçtiğinin bilincindeyiz. Bu bilinç ile; rekabetçi, yenilikçi, dinamik ve disiplinli çalışmalar yapmak bir üniversitenin temek şiarıdır. Bu program zamanın rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık döneminde Senatomuzca alınan bir karar gereğince yapılmaktadır. O dönemde Sayın Cumhurbaşkanı gelememişlerdi. Biz de kendilerini tekrar davet ettik. Bizi kırmadılar ve bugün bu programı icra ediyoruz.” dedi.


Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız daha sonra konuk Cumhurbaşkanına cübbesini giydirerek Fahri Bilim Doktorluğu unvanı belgesini takdim edildi.


Cumhurbaşkanı Ivanov törende Atatürk ve Makedonya konulu bir sunum gerçekleştirdi.


Konferansın ardından Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Cumhurbaşkanı Ivanov’a Sivas’ın tarihi simgelerinden olan Çiftbaşlı Kartal’ın olduğu tablo hediye etti.


Cumhurbaşkanı Ivanov daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ı ziyaret ederek Şeref Defteri’ni imzaladı.


Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyarette Makedonya Cumhuriyetindeki üniversiteler ile Üniversitemiz arasında yapılabilecek ortak çalışmalar ele alındı. Cumhurbaşkanı Ivanov Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ı Makedonya’ya özel misafiri olarak davet etti. 



Haber Tarihi : 11.05.2018

AYLARA GÖRE HABERLER