Tıp Fakültesi Öğrencilerine Destek

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK’tan destek aldılar.

Tıp Fakültesi öğrencileri Ahmet Turan İnce ve Said Yasin Şimşek, Dr. Ahmet Şevki Taşkıran’ın akademik danışmanlığında hazırladıkları 2 ayrı proje TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2020 Yılı 1’inci Dönem kapsamında destek almaya hak kazandı.

Dönem 3 öğrencisi Ahmet Turan İnce, “C6 Glioma Hücrelerinde Oluşturulan Glutamat Eksitotoksisitesi Modelinde Proton Pompa İnhibitörlerinin Etkisinin Araştırılması” başlığını taşıyan projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Glutamat merkezi sinir sisteminin en önemli eksitatör nörotransmitter maddesi olup sinaptik plastisite, öğrenme, hafıza ve diğer bilişsel işlevleri içeren çeşitli fizyolojik süreçlerde önemli rol oynamaktadır. Glutamat beyin fonksiyonlarında önemli rol oynamasına rağmen merkezi sinir sistemindeki yüksek konsantrasyonu glutamatın nörotoksik etkisinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Alzheimer, Parkinson, Huntington, epilepsi ve multiple skleroz gibi çeşitli nörolojik hastalıkların patogenezinde, glutamat eksitotoksisitesi önemli rol oynamaktadır.” dedi.

Dönem 2 öğrencisi Said Yasin Şimşek ise projesinin, “C6 Glioma Hücre Hattında Kaptopril ve Hidralazinin Glutamat Eksitotoksisitesi Üzerine Etkisinin İncelenmesi” başlığığını taşıdığını söyleyerek, “Proton pompa inhibitörlerinin sinir sistemi üzerine olumlu etkileri çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Fakat glutamat eksitotoksisitesi üzerine etkisi henüz aydınlatılmamıştır. Bizim bu çalışmalarımızın amacı konuya açıklık getirip bahsi geçen hastalıklarla ilgili yeni tedavi yolunun önünü açmaktır.” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler son olarak, Üniversitenin altyapısını kullanarak çalışmalara başlayacaklarını ve çalışma sonunda elde edilen verileri uluslararası yayına dönüştürmeyi hedeflediklerini vurguladılar.

Haber Tarihi : 31.08.2020