'Engellilerin Dünyası'

Türkiye'de ilk kez seçmeli olarak açılan 'Engellilerin Dünyası' adlı dersle üniversitemiz öğrencileri engelli bireylerin dünyasını yakından tanıyor.

 

Engelli öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak ve onlara yardımcı olmak amacıyla kurulan Üniversitemiz Engelliler Birimi (CENGEL) yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Üniversite öğrencilerinin engelli bireyleri yakından tanımaları amacıyla 'Engellilerin dünyası' adlı ders okutulmaya başlandı.

 

Bu kapsamda Üniversitemizin çeşitli fakültelerinden 70 öğrenci dersi seçerek Edebiyat Fakültesi'nde eğitim görmeye başladı. Engellilerin dedesi olarak da bilinen Rektör Başdanışmanımız, Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı ve CENGEL Birim Sorumlusu Prof. Dr. Recep Toparlı tarafından haftada iki saat olarak verilen derste öğrenciler engellilerin dünyasını yakından tanıyor.

 

Prof. Dr. Recep Toparlı üniversite olarak engellilere sahip çıktıklarını belirterek, "CENGEL adında engelliler birimimiz var. Engelli memurlarımızın, akademik personelimizin ve öğrencilerimizin sorunlarıyla ilgileniyoruz. Onların engelsiz bir yerleşke ortamında huzurlu bir şekilde okumaları için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Şehirdeki engelli kardeşlerimizle sıkı bir ilişki içerisindeyiz. Biz bu bağlamda Türkiye'de bir ilk olsun diye üniversitemizi seçen öğrencilere 'Engellilerin Dünyası' adlı ders açtık. Bir dönem ve haftada iki saat olan bu dersimizde çeşitli engel gruplarından arkadaşlarımızı buraya getireceğiz. Onların dünyalarını öğreneceğiz, onlara acımadan, onlara nasıl yardımcı oluruz, onların hayatını nasıl kolaylaştırırız, onu öğreteceğiz. Dersimize işitme engellilerle başladık. Ben öğrencilere teşekkür ediyorum, bu dersi seçtikleri için. Hepsi birer engelli gönüllüsü." dedi.

 

İlk derse katılan ve öğrencileri böylesine anlamlı bir dersi seçmek suretiyle gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı olayı tebrik eden Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “ CENGEL Birimimiz ile üniversitemizde birçok güzel çalışmaya imza attık. Amacımız engelli öğrencilerimiz ve personelimizin engelsiz bir kampüste eğitim ve çalışma hayatlarını sürdürmektir. Sizler Türkiye’de örnek teşkil eden seçmeli derse yoğun talep gösterdiniz. Her birinizi ayrı ayrı kutluyorum.” dedi.

 

Dersi seçen Sınıf Öğretmenliği Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Ahsen Yıldız, "Bir gün engelli öğrencilerim olursa, eğer onları anlayamazsam korkusuyla onların dünyalarına inmek için bu dersi seçtim. Şu an gayet mutluyum" diye konuştu.

 

Ebelik Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Büşra Yıldız da, "Daha iyi iletişim kurabilmek için, onların nasıl bir dünyada yaşadıklarını daha iyi anlayabilmek, empati yeteneğimi geliştirebilmek, hastalarıma daha iyi yardımcı olabilmek için bu dersi seçtim. Aynı zamanda dışarıda binlerce engelli insan var. Onlara nasıl yardımcı ve faydalı olabilirim diye bu dersi seçtim." ifadelerini kullandı.



Haber Tarihi : 07.10.2019

AYLARA GÖRE HABERLER