1. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi Düzenlenecek

Turizm Fakültemiz, 25-28 Nisan 2018 tarihleri arasında “ 1. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi” düzenleyecek.

 

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu yaptığı açıklamada, “Türkiye’de ve dünyada uygulamalı bilimleri yöneten insanlar olarak dünyayı yakından takip etmek gibi bir zorunluluğumuz var. Benim de yapmış olduğum gözlemlerim arasında son yıllarda özellikle konaklama işletmeleri olsun, seyahat işletmeleri olsun, tur operatörlüğü olsun, satış konumlanmalarında giderek daha fazla çocuk dostu kavramı ön plana çıkmakta.

 

Özellikle tatil köylerinde kendini çocuk dostu olarak tanımlayan otellerin oranı son bir yıl içerisinde yüzde üç yüz artmış durumda. Çocuklu ailelerin tatil kararını almasında çocuğun önemi eskiden beri biliniyordu. Bu durumun işletmeler tarafından ön plana çıkarılıyor olması aynı zamanda konunun bilimsel bir şekilde ele alınması gerektiğini düşündürüyor. Çünkü çocuk menüsü çıkaran, çocuk oyun alanı tahsis eden, çocuk animasyon kulübü kuran her işletme kendini çocuk dostu olarak tanımlayıp pazarlamasını bu şekilde yapmakta.

 

Onun için dedik ki bu iş bilimsel olarak tartışılsın, yalnızca ülkemizde değil bütün dünyada bu yeni akımda bilim insanları nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirlesinler istedik. Nasıl ki mavi bayrak kriteri varsa, yeşil otel kriteri varsa çocuk dostu olabilecek işletmelerinde belirlenecek kriterlerle standartları yerine getirmelerini sağlamalıyız.” ifadelerini kulandı.

 

Prof. Dr. Ahıpaşaoğlu, “Bizim bu yıl Nisan ayında yapacağımız 1. Çocuk Dostu Turizm Kongresi bütün dünyada bir ilki oluşturuyor. Bu ilke de biz Sivas olarak, Cumhuriyet Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmak istedik. Çünkü dünyadaki tek çocuk bayramı olan 23 Nisan’da kongremizi gerçekleştireceğiz.

 

Dünyamızın değişen koşullarında turizm lider bir sektör durumuna gelmiştir. Önümüzdeki yüz yılda sadece tatil anlamında değil aynı zamanda boş zamanların değerlendirilmesi anlamında daha önemli hâle gelecektir. Her yıl düzenleyeceğimiz kongrelerimizle bütün dünya da çocuk dostu turizmin yönlendirilmesini sağlayan, buna katkı veren bir kurum olarak dünya üzerindeki ülkemizin ve üniversitemizin konumunu, önemini bir adım daha yukarıya taşımak amacıyla bu etkinliği düzenliyoruz.” dedi.

 

Çocuk Dostu İşletmelerin Ne Gibi Özelliği Var?

 

Prof. Dr. Ahıpaşaoğlu konuşmasının devamında, “Şimdi çocuk dostu işletmeleri kategorize etmek lazım. Konaklama işletmeleri, seyahat işletmeleri ve ulaştırma işletmeleri. Ulaşım ve seyahat işletmeleri, ulaşım imkânları içerisinde çocukların daha rahat edecekleri ergonomik koltuklar oluşturmalı ve yol boyu ikramlarında çocuklara cazip gelebilecek sağlıklı ikramlar sunmalı, çizgi film ve eğitsel içerikli dokümanlar bulundurmalılar. Konaklama işletmelerinde ise hem gıda açısından hem de donanım açısından çocukların birbirleriyle kaynaşmalarını sağlayacak ve kültürel gelişimlerini tamamlayacak oyunların oynatılması önemli unsurlar olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca geniş mekânlar, geniş alanlar söz konusu olduğunda çocukların oralarda da tehlikeye maruz kalmamaları, kazaya uğratacak engellerin olmaması, otelin genelinde kullanılan malzemelerin çocuklar açısından tehlike arz etmemesi gerekir.” dedi.

 

Prof. Dr. Ahıpaşaoğlu son olarak, “Bu kongre bilimsel anlamda hem üniversitemizi hem fakültemizi biraz daha yukarıya taşıyacak, daha çok tercih edilmesine neden olacaktır.” ifadelerini kullandı. 



Haber Tarihi : 20.02.2018

AYLARA GÖRE HABERLER