Türkçe Sevdalısı Yabancı Öğrenciler Üniversitemizde

Yunus Emre Enstitüsü, farklı coğrafyaların gençlerini Türkiye’de buluşturarak, dünya toplumlarının birbirlerini tanımaları amacıyla farklı ülkelerden Türkçeye gönül veren yüzlerce öğrenciyi bu yıl da ülkemizde misafir ediyor. Bu yılki program kapsamında Üniversitemizde Türkiye’yi ve Türkçeyi yakından tanımak isteyen 22 farklı ülkeden 24 öğrenci Üniversitemize geldi.


Program kapsamında Üniversitemize gelen öğrenciler için yapılan tanışma yemeğine Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal Kılıç, Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Hakan Yekbaş, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Mahmut İnat ile yurt dışından gelen misafir öğrenciler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, misafir öğrenciler ile ülkemiz, ilimiz ve Üniversitemiz hakkında görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Mahmut İnat yaptığı açış konuşmasında, “Kilometrelerce uzaktan Türkçenin hatırına onca eziyete katlanıp ülkemize ilimize gelen kıymetli dünya gençliği, hepiniz hoş geldiniz. Dünyanın en güzel, dünyanın en zengin, dünyanın en etkili dili hangisidir? diye hep sorarlar. Atalarımız bu soruya çok güzel cevap vermişlerdir. Dünyanın en güzel dili sevgi dilidir, dünyanın en güzel dili gönül dilidir. Bunu da en iyi şekilde atalarımız işlemiştir. Dilin bir başka manası da gönüldür, kalptir. Enstitüye de ismini veren Yunus Emre’nin şu ifadelerinde çok güzel karşılık bulur:

Gelin tanış olalım,
İşi kolay kılalım,
Sevelim sevilelim,
Dünya kimseye kalmaz. 

Yunus Emre Enstitüsü 2010 yılından bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinde dünya gençliğini bizim ülkemizde ağırlamakta. Bu sene ülkemizde sekizincisi düzenlenmekte olup Sivasımızda da ikincisi düzenlenmektedir. Yunus Emre Enstitüsü raporlarına göre katılımcı Üniversiteler arasında ilk defa yapmamıza rağmen ikinci sıradayız. Bizim amacımız derece yapmak falan değildir. Bizim amacımız, üzerimize düşen neyse bunu en güzel şekilde layıkıyla yerine getirmektir. Size özelde Sivas’ı, genelde ise Türk dilini, Türk kültürünü, Türk mimarisini, Türk yemeklerini ve Türk müziğini tanıtacağız.” dedi. 

Değişik kültürlerden Türkçe sevdalısı öğrencileri Üniversitemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyetini ifade ederek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ise “Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdür Yardımcısı Mahmut Hocamızın da ifade ettiği gibi geçen yıl ilk kez Üniversitemize Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla farklı ülkelerden öğrencilerimiz gelmişti. Ben onlara demiştim ki türküler dinleyin, deyimleri öğrenin. Çünkü bir dili öğrenmek için kitabi bilgilerin dışında insanlarla konuşmak, deyimlerini, atasözlerini öğrenmek, türküler-şarkılar dinlemek gerekir. Eğitim göreceğiniz alan, gezi alanlarınız hepsi hazırlandı. Memnun kalacağınızı düşünüyorum. Güzel bir anı, güzel bir hatıra olacak hayatınızda. Gittiğiniz yerlerde de sizden gelecek arkadaşlarınıza da anlatırsınız. Üniversitemiz 1974 yılında kurulmuş 44 yıllık bir üniversite, 55.000 öğrencimiz var. Yerleşkemiz oldukça büyük. Türkiye’deki üniversiteler arasında birkaç büyük yerleşkeden birisidir. Bu toplantıda sizlerle tanışmış olduk. Şehrimize ve Üniversitemize hoş geldiniz.” ifadelerini kullandı.

Kazakistan’dan gelen Dana Nurseıtova adlı öğrenci konuşmasında, “Öncelikle sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Burada olduğuma çok memnunum. İki yıldır bekledim, özellikle yaz okuluna çok gelmek istedim. Çünkü burada yeni arkadaşlar bulabiliriz, burada Türkçemizi geliştirebiliriz. Sivas’ı da çok sevdim. Çok sakin, güzel ve temiz bir şehir. Umarım burada geçireceğimiz bir aylık süre içinde daha da memnun olacağız.” şeklinde konuştu. 

16 Temmuz-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek program kapsamında öğrencilere Türkçe eğitimi yanında Sivas’ın kültürel değerleri, yemekleri, sanat eserleri, önemli tarihî ve coğrafi güzellikleri de tanıtılacak.. 
 



Haber Tarihi : 20.07.2018

AYLARA GÖRE HABERLER