Adli Bilimlerde İleri Analiz Semineri

Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyokimya Kulübü tarafından İstanbul Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Cengiz’in konuşmacı olarak katıldığı “Adli Bilimlerde İleri Analiz” adlı seminer düzenlendi.

 

Merkezi Amfi’de düzenlenen programa Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Zorlutuna, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Programın açış konuşmasını yapan Biyokimya Kulübü Akademik Danışmanı Prof. Dr. Şenay Çetinus, programa katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ifade ederek programın öğrenciler için faydalı olmasını temenni etti.


Fen bilimlerinde öğrenilen bilgilerin adli tıp gibi dallarda kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Salih Cengiz, “Eğer rakam ile ifade edemiyorsanız o şey hakkında ki bilgiler gereçsizdir. Kim bu? Horkheimer. Bakın rakam ile ifade etmiyorsan yaptığın her iş dedikodudur. Sizin kimyada öğrendiğiniz formüller adli kimyada ne işe yarıyor? Varsayın ki bir hâkim size şu soruyu sordu: Orta yerde bir zehir var, bu zehir bir kişi tarafından alındı ve öldü. Bu zehrin alınma zamanı nedir ve bu ölme nedeninde boğulma durumu var mıdır yok mudur?” dedi.


Zehirlerin etki düzeyin dozlarına bağlı olduğunu ifade eden hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cengiz, “Paracelsus diyor ki, her şey zehirdir. Her madde zehirdir, zehri dermandan ayıran şey dozdur. Bu dozu belirleyebilmek için deney yapıyor. En büyüklerden bir tanesi Orfila. Orfila iyi bir kimyacıdır. Orfila’ya bir vaka geliyor. Diyorlar ki; bir ceset var, bu cesedin ölüm nedenini bize söyle. Ölüm nedenini söyleyebilmek için ilkel kimya deneylerini kullanıyor. O ilkel kimya deneyi dediğimiz deneyleri biz bugün kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.


Program sonunda kulübü akademik danışmanı Prof. Dr. Şenay Çetinus tarafından Prof. Dr. Salih Cengiz’e teşekkür belgesi verildi.



Haber Tarihi : 10.05.2019

AYLARA GÖRE HABERLER