Diyabete Dikkat!

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Suşehri Sağlık Yüksekokulu, Suşehri Toplum Sağlığı Merkezi ve Suşehri Devlet Hastanesi iş birliği ile Suşehri ilçesinde Dünya Diyabet Günü etkinliği düzenlendi.

 

Etkinliğe Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, Suşehri Kaymakam Vekili Çağlar Partal, Suşehri Belediye Başkanı Fazlı Yüksel, Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Tuğut ve öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

 

Yüksekokul müdürü Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, diyabet günü etkinliğinin toplum sağlığının korunması için önemli olduğunu, insan sağlığının korunmasının hastalık teşhisi konulmasından sonra tedavi edilmesinden daha öncelikli ve önemli olduğunu ifade ederek, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Üniversitemiz Suşehri Sağlık Yüksekokulu, Suşehri Toplum Sağlığı Merkezi ve Suşehri Devlet Hastanesi iş birliğiyle Suşehri ilçesinde diyabet farkındalık etkinliği düzenledik. İnsan sağlığının korunması tedavi olmasından daha önceliklidir ve önemlidir. Bunu da yüksekokul olarak çok önemsiyoruz. Çünkü her yıl diyabetli hasta sayısı daha da artmakta. Her yüz kişiden dokuzu diyabet hastası. Her yüz kişiden yedisi glikoz tolerans bozukluğu hastası. Her doğan yedi çocuktan biri gebelikte ortaya çıkan diyabet hastalığına maruz kalmakta. Her yıl farklı tema belirlenen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nün bu yılki teması ‘Diyabet ve Aile’.

 

Neden aile? Diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık oluşturmak ve etkilenen diyabetli ailelere destek olmak, diyabet yönetimi, bakımı tedavisi, önleme ve eğitiminde ailenin rolünü desteklemek için etkinliğimizde düzenli aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam koşulları oluşturma koşullarına değindik. Kan şekeri taraması yaptık. İki yüz on yedi kişiye ulaştık. Bu iki yüz on yedi kişinin dörtte biri riskli olarak belirlendi. Belirlediğimiz bu riskli gruba özel danışmanlık hizmeti vererek sağlık kuruluşlarına yönlendirdik”. dedi.

 

Tuğut konuşmasının sonunda, “Diyabet hastalığından korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenelim. Düzenli egzersiz ve düzenli sağlık kontrollerini yaptıralım.” ifadelerini kullandı.

 

Etkinlik kapsamında yüksekokul akademik personeli ve öğrenciler kan şekeri ölçümü ile diyabet bilgilendirme eğitimleri verdiler.



Haber Tarihi : 14.11.2018

AYLARA GÖRE HABERLER