İki Yılda Yapılan Çalışmalar Basın Toplantısında Anlatıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, iki yıllık hizmet süresince Üniversitemizde yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında basını ve halkımızı bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı gerçekleştirdi.


Üniversitemiz Senato Salonu’nda düzenlenen toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcılarımız, Rektör Danışmanlarımız, Genel Sekreterimiz ve Yardımcıları, Hastane Başhekimi ve yardımcıları, Üniversitemiz Vakfı Genel Sekreteri, Daire Başkanları, ilgili birimlerin müdürleri, Basın İlan Kurumu İl Müdürü Sabri Karakaya ile ilimizde görev yapan basın mensupları katıldı.


Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, rektörlük görevine aday olduğunda vadettiği projeleri içeren videonun gösterimi ve göreve başlaması ile üniversitede bilimsel, kurumsal, sağlık alanında yapılan hizmetler, yapım işleri, öğrenci ve personele yönelik hizmetleri içeren sunumunu gerçekleştirdi.


Üniversitelerin kuruldukları şehirlere katkı sağlamakla yükümlü olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Biz de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak, Sivas tarihinde belki de bir ilk olan Sivas Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi (CÜSAM) tarafından Birinci Dünya ve İstiklal Harplerinde şehit düşen ve madalya alan hemşehrilerimizin bilgilerini derleyen önemli bir eser hazırlanarak Sivas’a armağan edildi.


Şehrimize Hayvan Hastanemiz ile çok önemli hizmetler vermekteyiz. Hem sokak hayvanları hem de evcil hayvanlar hayvan hastanemizde tedavi edilmekte, gerektiğinde ameliyatları yapılmakta ve birçok hasta hayvan hospilite edilerek yani yatılı olarak tedavileri yapılmaktadır. Hayvan hastanemizde Ankara ve Kayseri gibi birçok çevre ilden getirilen kedi, köpek İguana, dağ keçisi, yarış atı gibi birçok hayvanın tedavisi yapılmıştır.


Ayrıca Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yerleşkemize Yabani Hayvan Hastanesi de yapılarak doğada bulduğumuz yaralı ve hasta hayvanları tedavi ederek doğaya bırakacağız.


Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Divriği Ulu Cami çevresi kazısında görevli hocalarımız ve yüksek lisans öğrencilerimiz ile Divriği’nin güzelliğinin ortaya çıkartılmasına katkı sunuyoruz.


Bilimden sanata, sanayiden tarıma, kültürden eğitime, sağlıktan teknolojiye birçok alanda Sivas’ın gelişimi için çalışmalarımız bulunmaktadır. Bu yüzden Sivas’ın en önemli gücü olduğumuzu düşünüyoruz.” dedi.


Bilimsel çalışmaların ülkemiz için çok önemli olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Üniversiteler eğitim faaliyetlerinin yanında en az onun kadar önemli olan bilimsel çalışmalarla da anılır. Biz de göreve geldiğimizden bu yana yapılan her türlü akademik araştırmaya destek verdik. Akademik çalışmaların ürüne dönüşmesinin önemine vurgu yaparak, Kamu- Üniversite- Sanayi İş Birliğini geliştirmek için çalışmalar yaptık.


Organize Sanayi Bölgesinde bir temsilcilik açarak sanayicimize ne tür destek verebiliriz diye düşündük. Bu konuda yaptığımız çalışmaların önemini son günlerde ülkemizin gündem maddelerinden olan dövizdeki artış bunun en bariz örneğidir. Bizim bu çalışmalardaki amacımız yerli üretime ağırlık vermektir. İşte bugün de görülmektedir ki yerli üretim güçlü bir ülke olmamız için en önemli şarttır. Bize düşen en önemli görev bilimsel araştırmalar yapmak ve bunların ürüne dönüşmesini sağlamaktır.


En iyi gelişim gösteren Teknokentler arasında 2’ci olan Cumhuriyet Teknokent bünyesinde, geçtiğimiz yıl kurduğumuz Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Birimi tarafından 3 patent, 1 faydalı buluş, 7 marka tescil başvurusu yapılmıştır. Patent çalışmalarının artarak devam etmesi için akademisyenlerimize her türlü desteği vermekten kaçınmayacağımızı bir kez daha ifade etmek isterim.” dedi.


3+1 ve 7+1 eğitim sisteminin nitelikli eleman yetiştirmek için son derece önemli olduğunu ifade eden Rektörümüz Yıldız,  “Üniversitelerin bilimsel çalışma yapmak kadar işletmelere işinin uzmanı, nitelikli mühendis, tekniker, ara eleman yetiştirme görevi de vardır. Bu sebeple biz de Üniversitemizde eğitim gören öğrencilere fakülte ve yüksekokullarda aldıkları eğitimi piyasa şartlarına da uygulayabilmeleri için uygulamalı eğitim imkânı sağlıyoruz. İlk olarak Turizm Fakültesi ile Cumhuriyet Meslek Yüksekokulu’nda uygulamaya başladığımız sistemi önümüzdeki dönemde Mühendislik, Mimarlık, İletişim Fakülteleri ve meslek yüksekokullarını da bu sisteme entegre etmeyi planlıyoruz. “dedi.


Bilimsel araştırma destekleri hakkında bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Bilimsel üretimin olması için CÜBAP’tan çok önemli destekler sağladık. 2015 yılında 184 projeye 3 milyon TL destek sağlanmışken, 2017 yılında 284 projeye 7 milyon 200 bin TL’lik destek sağlanmıştır. Bu da %140’lık bir artış demektir. 2018 yılında ise ilk 6 ayda 202 projeye 3.500.000 TL destek sağladık. Önümüzdeki yıl bu desteği daha da artıracağız.


Akademisyenlerimizin proje yapmaları, bilimsel toplantılar düzenlemeleri, yurt içi veya yurt dışı toplantılara katılmaları belirli bir düzeyde desteklenmiş, bu çalışmalarımızın da karşılığında da ilk olarak URAP, WEBO METRICS- SCIMAGO gibi bilimsel camiada geçerliliği olan arama indekslerinde yer alarak Türkiye ve Dünya sıralamalarında 7-11 sıra birden yükseldik. “dedi.


Nanofotonik Araştırma ve Uygulama Merkezimizin Fen Bilimleri alanında vizyon projeler ürettiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Cumhuriyet Üniversitesi Fizik Bölümü olarak yarı iletken tabanlı ileri teknoloji Ar&Ge ve üretim çalışmalarını hedefleyen çalışmalar 2006 yılında başlamış ve 2008 yılında proje aşamasına gelmiştir. Bu çalışmalar neticesinde alınan DPT projesi desteği ile kampüs alanında CÜNAM altyapısı kurularak faaliyete geçirilmiştir.


Merkezimizde yürütülen birçok proje çalışması sonucu malzeme büyütme ve karakterizasyonu ile ilgili alt yapı büyük ölçüde tamamlanmış ve alanında Türkiye’nin önde gelen araştırma merkezlerinden biri olmuştur.


Merkezimizden TÜBİTAK UZAY, ODTÜ, Bilkent, Ermaksan, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi gibi birçok kurum hizmet alımı şeklinde faydalanmaktadır.” dedi.


İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimizde kanser araştırmaları yapıldığını belirten Rektörümüz Yıldız, “İki binadan oluşan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi binasında mevcut olan çok ciddi altyapı problemleri görev geldiğimiz iki yıl içerisinde giderilmeye çalışılmıştır. Önceden alınmış birçok cihazın paketi dahi açılmadan fareler tarafından tahrip edildiğini gördük. Ve ivedilikle bu cihazları tamir ederek araştırma faaliyetlerinde kullanmaya başladık.


Araştırma merkezimizde kanser alanında araştırma yapan bir profesörü kadromuza dâhil ederek çalışmalarımıza hız verdik. Merkezimize araç gereç ekipman alınması için 5.000.000 TL bütçe ayırmıştık. Ancak hocamız elimizdeki cihazların birçok merkezde bulunmadığını mevcut cihazların araştırmalar için yeterli olduğunu ifade etti.


Alt yapısı güçlü Ar-Ge merkezimizin kullanımı konusunda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile iş birliği protokolü imzalanmıştır. Böylece Ar-Ge cihazları karşılıklı kullanılarak milli servetin daha verimli kullanılması sağlanmıştır. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi gibi çevre illerde bulunan üniversiteler ile de benzer işbirliği çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.


Üniversitemizi Uluslararası Üniversite konumuna getirmek için yapılan çalışmaları paylaşan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Dünya ölçeğinde rekabet gücüne sahip, evrensel bir eğitim kurumu olabilmek için Erasmus, Mevlâna ve Eğitim-Araştırma İkili İş Birliği Protokolleri kapsamında imzalanan uluslararası anlaşma sayımız 150’ye yükselmiştir.


Yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı ve tahsis ettiğimiz 500 yabancı öğrenci kontenjanına 3000’in üzerinde öğrenci müracaat etmiş, bunlardan ancak 2731’i sınava girmeye hak kazanmıştır.


2018 KA107 projesinde başvuruda bulunan Dicle, Ankara, Koç, Atatürk gibi birçok üniversiteyi geride bırakarak 44 üniversite içerisinde 184.395 avro ile 7. sırada yer aldık. 2019 yılı için hedefimiz ilk üç üniversite arasında yer almaktır.


Yurt dışındaki birçok üniversite ile ikili anlaşmalar yaptık. Örneğin; Avrupa ülkeleri: Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, Romanya, Macaristan, Polonya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Estonya, Letonya, Danimarka, Kırgızistan, Bosna Hersek, Kosova, Etiyopya, Colombiya, Fas, Tunus, Cezayir, Ürdün, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya.


Ayrıca; Kazakistan, Malezya, Endonezya, Pakistan, Filistin, Makedonya, Mynmar ve Sudan ile de ikili anlaşmalarımız var.


Yunus Emre Enstitüsü’nün yaz okulları programı kapsamında, yurt dışından öğrenci alan 17 üniversiteden biri olarak 20 ülkeden 24 öğrenciyi üniversitemizde ağırladık. İki yıldır Yunus Emre Yaz Okulu öğrencilerini ağırlamaktayız.” dedi.


Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Bu yıl içerisinde fahri doktora diploması verdiğimiz Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov’dan bir teşekkür mektubu ve heyet olarak Makedonya Cumhuriyetinde ağırlanmak için davet aldık.


Yeni Hastane Projesi hakkında da bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Yeni hastaneyle ilgili olarak üç bloklu yatay mimariye sahip, girişi Selçuklu mimarisine uygun bir proje düşünmekteyiz. Bu kapsamda proje ihalesine çıktık. Yeni hastaneye 2019 yılında kazma vurmak istiyoruz. Hastanenin yeri ise TEKNOKENT’in karşısında bulunan 340 dönümlük şehre hâkim alandır. Bu alan tamamen sağlık kampüsü olarak planlanmaktadır.” dedi.


Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Hastanemiz kadrosunu güçlendirdik. Kanser çalışmaları alanında bir profesör, çocuk kalp damar cerrahı uzmanı, çocuk endokrinoloji uzmanı, çocuk hematoloji ve onkoloji uzmanı, çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı, erişkin alerji uzmanı doktorlarımızı nihayet aramıza katarak ilimizin ve bölgemizin büyük bir eksikliğini giderdik.


Sağlık alanında en iyiye ulaşmak için çaba harcayan hekimlerimiz çok sayıda başarılı operasyon ile adından hastanemizin adından söz ettirmektedirler.” dedi.


Soru cevap bölümünün ardından yerleşkede yapılan çalışmaların yerinde gösterilmesi amacıyla yerleşke giriş kapıları, Uğraşı Bahçeleri, Merkezi Kütüphane, Saat Kulesi, Spor Tesisleri, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi gezildi.

 

 

 



Haber Tarihi : 16.08.2018

AYLARA GÖRE HABERLER