3. Maden Kenti Sivas Zirvesi Başladı

 3. Maden Kenti Sivas Zirvesi Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
Yürütücülüğünü Üniversitemizin yaptığı zirveye Vali Davut Gül, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkadir Yörükoğlu, Belediye Başkanı Sami Aydın, , Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ile kamu kurumu temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.
 
 

Zirvenin açış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şimşir madenciliğin tarihî gelişiminden ve zirvenin içeriğinden bahsetti.
 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmasında madenciliğin artık bilimsel çalışmalarla birlikte yürümesi gerektiğinin altını çizerek, “Son 10- 12 yıldır Türkiye’de enerji ve maden alanında çok önemli çalışmalar yapılıyor. Cumhurbaşkanımızın çok önem verdiğini ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu konuda çok önemli çalışmalar yaptığını da biliyoruz. Türkiye’nin ikinci büyük toprağına sahip olan Sivas’ta birçok maden bulunuyor ve bunun da bir göstergesi bu zirve. Bu yıl üçüncüsü yapılıyor, artık geleneksel hâle gelmiş bir şey. Üniversite olarak elbette bizimde bunun içinde olmamız gerekiyor. Biz Cumhuriyet Üniversitesi olarak 2018-2019 yılından itibaren bir plan yapıyoruz; o da mühendisliğimiz için 7+1, meslek yüksekokullarımız için 3+1 sistemini getirmek. Üç dönem teoriyi öğrenip bir dönem tamamen bir ders olarak iş yerinde çalışma şeklinde düşünüyoruz. Çünkü ancak bununla birçok şeyi yapabileceğimize inanıyoruz. Sahada çalışan, iş yapan, iş sahibi kişiler, şirketler eğer bize size şu anlamda ihtiyacımız var derlerse bu programları da yapmaya hazırız.” dedi.
 

Rektörümüzün konuşmasının ardından Belediye Başkanı Sami Aydın Sivas’ın madencilik bakımından önemli olduğuna vurgu yaptı.
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Yörükoğlu, "Sadece Maden Tetkik ve Arama (MTA), kömür aramalarında son 10 yılda 2,2 milyon metre sondaj yaptı. Bunun karşılığında yaklaşık 10 milyar ton yeni kömür rezervi buldu. Toplam rezervimiz şu anda 18 milyar tona geldi." ifadelerini kullandı.

 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Yörükoğlu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda üçüncüsü düzenlenen "Maden Kenti Sivas Zirvesi"nin açılışında, kentte ciddi maden potansiyeli bulunduğunu, bunun hem yatırımcılara anlatılması hem de kayıt altına alınması açısından zirvenin önem taşıdığını söyledi.

Sivas'ın aslında enerji kenti olduğuna işaret eden Vali Gül, "Özellikle rüzgârla, güneşle birlikte ve diğer termal kaynaklarımızla birlikte Sivas'ın hangi tarafına bakarsak yer altında ve yer üstünde enerji ve madenle ilgili milli ekonomiye katkı sağlanacak kaynakların olduğunu biliyoruz ve görüyoruz. Madenci kazandığını yine kendi yaşadığı, kendi kazandığı memlekete harcıyor. O açıdan çevreye duyarlı olmak şartıyla, iş güvenliğine dikkat etmek şartıyla madencilerin her sorunu, her meselesi bizim meselemiz. Bunların önünün açılması, bu kaynakların ekonomiye kazandırılması bizim meselemiz." diye konuştu.

 

Vali Gül, Yörükoğlu'na çam fidanı hediye etti. Daha sonra 2 gün sürecek zirvenin ilk oturumuna geçildi.
 

 

 



Haber Tarihi : 16.11.2017

AYLARA GÖRE HABERLER