Grip Şikayeti İle Başvuran Hastanın Kalbi Delik Çıktı

Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı açık ve kapalı kalp ameliyatları ile yeni uygulanmaya başlayan “Minimal İnvazıf Girişim” yöntemiyle başarılı operasyonlara imza atıyor. 


Grip Şikâyeti İle Başvuran Hastanın Kalbi Delik Çıktı.

Hastanemize grip şikâyeti ile başvurup kalbinin delik olduğu ortaya çıkan hastanın operasyon öncesi ve sonrası durumu hakkında bilgi veren Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şinasi Manduz, “Hastamız 28 yaşında bayan hasta, doğuştan kalbin sağ sol atrumlar arasında 4 cm’lik bir açıklık vardı ve hastada akciğer tansiyonu dediğimiz Pulmoner hipertansiyon gelişmişti. Nefes darlığı ve sık çarpıntıları vardı. Hasta bu tür bir ameliyat için gecikmiş durumdaydı. Bütün bulguları değerlendirip ameliyat kararı verdik. Bu ameliyat iki şekilde oluyor; ya standart yöntemle ya da yeni minimal dediğimiz küçük bir insizyonla girmek suretiyle yapılabilir. Üniversite hastanelerinde minimal invazıf girişimleri yavaş yavaş başlamış durumda. Biz de kendi kliniğimizde bu yöntemi yapıyoruz. Hastamızın genç oluşu özellikle siternotomiyle halk arasıyla iman tahtası dediğimiz o kemiğin açılmasıyla ameliyat yapıldığı zaman en az 3 ay bir sıkıntı çekmekte ve yan yatmaması gerekiyor. Bu hasta konforunu bozan bir olay. Ancak biz hastanın göğsünde küçük bir insizyonla girmek suretiyle ameliyatı gerçekleştirdik ve bugün üçüncü günündeyiz. Hastamız serviste ve geziyor, bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda. İki gün sonra da taburcu etmeyi düşünüyoruz. Bu ameliyatların en önemli özelliği hasta için büyük bir konfor sağlamış olması ve ekonomik yönde de herhangi bir sıkıntı yok, uzun süre de yatması gerekmiyor. Bu ameliyatları başarıyla yapmaya devam edeceğiz. Bizim Vural Hocamız ile özellikle Konjenital cerrahi konusunda dediğimiz gibi çocuk vakalarında daha sık bu ameliyatları yapmaya devam edeceğiz. Gerek Sivas’ta gerek çevre illerde hastaları kendi kliniğimize bekliyoruz.” dedi.

Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim dalının doktor sayısı ve kalite olarak güçlendiğini ifade eden Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şinasi Manduz, “Kalp damar cerrahisine yeni hocalarımız katıldı. Dr. Öğretim Üyesi Fatih Ada, Dr. Öğretim Üyesi Vural Polat ile kalp damar cerrahisinde güzel ameliyatlara imza atıyoruz. Fatih Ada hocamız girişimsel konusunda endovasküler cerrahi, periferik damar, damar girişimsel konularında oldukça tecrübeli bir hocamız. Vural Polat hocamız Yüksek İhtisas Hastanesi’nden bize katıldı. Özellikle konjenital cerrahi yönünde bizim eksiğimizi giderecek bir arkadaşımız. ”dedi.

Geliştirilen yeni yöntemde hasta konforunun ön plana çıktığını ve çok erken bir zamanda hastanın normal aktivitelerine dönebildiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Vural Polat, “Konjenital cerrahi
yani doğumsal kalp hastalıklarında koltuk altından bazı kalp ameliyatlarının yapılması mümkün olabiliyor. Hastamız ASD dediğimiz kalp deliğiyle hastanemize başvurmuştu. Bu ameliyatta da göğüs deliğini kesmek yerine koltuk altından 10 cm’lik bir insizyonla açılarak ameliyatı gerçekleştirmiş olduk. Bunun en büyük faydası hocamızın da belirttiği gibi hastanın çok erken dönemde günlük iş gücüne dönebilmesi. O yüzden bazı ameliyatlar da mümkün olan bu metodun hastaların iyileştirme sürecini hızlandırdığını biliyoruz. Özellikle çocuk hastalarımızın kalp deliklerinde ve bazı kapak hastalıklarında koltuk altlarından bu ameliyatları yapabilmekteyiz. Bu tür hastalıkları olan hastalarımızı tedavi olmak için hastanemize bekliyoruz.” dedi. 

Hasta Rukiye Sağır ise, “Hiçbir şikâyetim olmadan geldim aslında. Kalbimin delik olduğunu öğrendim ve gecikmiş hastalığım olduğunu öğrendim. Ama Şinasi ve Vural Hocalarımıza teşekkür ederim, kendileri başarılı hocalar, bütün doktorlar çok ilgilendi. Çok memnunum, ayaktayım çok şükür. Her işi kendim yapabiliyorum.” dedi.

Hasta Rukiye Sağır’ın eşi Ahmet Sağır ise hastaneye grip şikâyeti ile başvurduklarını ancak yapılan tetkiklerde eşinin kalbinin delik olduğunun tespit edildiğini ifade ederek, “Eşimle birlikte ilk önce grip nedeniyle geldik. Daha sonra kalbinin delik olduğunu öğrendik ve epey bir sıkıntı yaşadık. Çok kolay ve büyük bir ameliyata imza atılmış oldu. Biz ve tüm hastalarımızla çok iyi ilgilendiler. Çok teşekkür ediyoruz Şinasi Hocamıza ve herkese.” dedi.
 



Haber Tarihi : 25.10.2018

AYLARA GÖRE HABERLER