“Alerjik Rinit Test” Uygulaması Programı Gerçekleştirildi

Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Başkanlığımızın ev sahipliğinde “Alerjik Rinit Test” uygulaması toplantısı gerçekleştirildi.

 

Toplantıya Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları, Pediatri ve KBB Ana Bilim Dalı öğretim üyelerimiz ve Numune Hastanesi’nde görev yapan hekimler katıldı.

 

Gerçekleştirilen programda uzun yıllar Alerjik Rinit konusunda çalışan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

 

Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu, “Alerji konusu bildiğimiz gibi bütün branşları ilgilendiren; göz hastalıkları, pediatri, kulak burun boğaz hastalıklarının tamamını içine alan müşterek bir alandır.” dedi.

 

Prof. Dr. Çanakçıoğlu,” Öncelikle Prick testi anlamak için; Prict test nedir, neden yapılır, buradaki alerjenler nelerdir, testteki önemli noktalar nelerdir ve uygulamalar nasıl yapılıyor sorularını sormamız gerekiyor. Prick testin amacı; deride bulunan duyarlı mast hücrelerini spesifik bir alerjen ile uyarıyoruz, kabarıklık ve kızarıklık ile karakterize lokal alerjik bir cevap oluşturmayı amaçlar. Buradaki amacımız kişinin alerjen duyarlılığını saptamak. Bu amaçta ne var; daha çok ön kola bir alerjen uygulanıyor. Bir histamin salınımı söz konusu ve bu tip bir jel reaksiyonu, yirmi dakika sonrası reaksiyonu ölçtürerek, bir reaksiyon elde ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Prof. Dr. Çanakçıoğlu, “Kontrendikasyon olmadığı durumlarda avantajları ve dezavantajları var. Avantajları pratik, ağrısız, çabuk sonuç verici, sonuçları güvenilir ve emniyetlidir. Dezavantajları da var, kullandığımız bazı ilaçlar bu test sonuçlarını etkileyebilir. Tabii ki astım çok önemli ve mutlaka o hastaların astimatik tablolarına bakıldığında bir atak geçiriyorsa dikkat edilmesi gerekiyor. Kontrendikasyonların iyi değerlendirilmesi gerekir.” dedi.

 

Sonucu etkileyen değişkenler olduğunu belirten Prof. Dr. Çanakçıoğlu, “Uygulama bölgesi (sırt, ön kol), yaş, zaman, cilt sorunları ve ilaçlardır. Pediatride 5 yaştan önce test yapmanın bir manası yoktur. Cilt sorunları; egzama gibi çeşitli durumlarda kesinlikle test yapılamaz.” şeklinde konuştu.

 

İnteraktif alanı gerçekleştiren Çanakçıoğlu’nun ardından katılımcılara “Prick Test” uygulaması yapıldı.



Haber Tarihi : 12.03.2018

AYLARA GÖRE HABERLER