Güvenli Diş Tedavisinde Her Türlü Tedbir Alındı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi polikliniklerinde hasta ve hekim güvenliği en üst düzeye çıkarıldı.

 

Ağız ve diş tedavisi sırasında ortama yayılan ve gözle görülemeyecek kadar küçük parçacıklar ile mikroorganizmaların sebep olduğu bulaşma risklerini en aza indirecek sistem hayata geçirildi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye göre bütün düzenlemelerin yapıldığını belirterek, “Biliyorsunuz, normal sürece geçtik. Bu süreçte Diş Hekimliği Fakültemizde COVID salgınını önlemeye yönelik birçok çalışma yapıldı. Bu çalışma içerisinde cam bölmeler oluşturduk. Burada oluşturulan cam bölmelerde öğleye kadar iki hasta, öğleden sonra iki hasta alınıyor. Hasta çıktıktan sonra tamamen dezenfekte ediliyor. Hastaların birbirlerini görmeyeceği, herhangi bir bulaş ortamının olmayacağı bir ortam yapılmış oldu. Böylece hastalar rahatlıkla diş tedavilerini yaptıracak duruma geldiler.” dedi.

 

Diş Hekimliği Fakültesinde tedavi ortamlarının doğal havalandırma yolu ile havalandırıldığını, bunun da başta COVID-19 olmak üzere çeşitli hastalıkların yayılmasını önlediğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Hem COVID-19 döneminde hem daha sonraki dönemlerde kullanacağız. Biliyorsunuz burada oksijen almaları için de herhangi bir klima-havalandırma sistemi kullanılmıyor, pencereler kullanılıyor. Onun için hastalar rahatlıkla diş tedavilerini yaptırabilirler. Herhangi bir kuşkuya yer vermeden, bulaşıcı hastalıktan korkmadan bu tedavilerini rahatlıkla yaptırabilecekler. İnşallah bu da Türkiye’de birçok yere örnek olacak.” dedi.

 

Hasta muayene ve tedavilerinde kullanılan personelin kullandığı kıyafetleri de değiştirdiklerini kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Hastaya bakarken hem asistanlarımızda hem hocalarımızda tek tedavide kullanacakları su geçirmeyen kıyafetler alındı. Bu elbiseler diş tedavisi bittikten sonra yıkanıyor, dezenfekte ediliyor ve ertesi gün tekrar kullanılabiliyor. Bu açıdan da önemli. Zaten siperlikleri, N-95 maskeleri var. Hem hocalarımızın ve asistanlarımızın hem de hastalarımızın herhangi bir hastalığa maruz kalmamaları açısından yapılan sistem oldukça önemli.” dedi.

 

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu da, “Yapılan düzenleme bütün birimlerde uygulanmaktadır. Düzenleme yapılmadan önce Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre her klinikte aynı anda yalnızca bir hasta tedavi edebiliyorduk, yeni düzenleme ile hem hastaların birbirlerinden ayrılarak izole ediliyor hem de tedavi uygulayan hekimlerimiz daha rahat müdahale imkânı bulmaktalar.” dedi. 

 

Konuşmasının devamında Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, “O yüzden de biz özellikle cam tarafına bakan odalarımızın tamamını özel muayene odaları gibi özel muayene odalarına çevirdik. Ve bunları da kalıcı olarak yaptık. Bunların hepsinin doğal havalandırması var, özel cam bölmeler yaptık. Bunlar silinebilir, dezenfekte edilebilir, herhangi bir şekilde kalıntı bırakmayacak odalarımız. Onun dışında her hasta arasında biz yine Sağlık Bakanlığı’nın önerdikleri tüm dezenfeksiyon prosedürlerini uyguluyoruz.” dedi.

 

Hubbezoğlu, her hastayı COVID-19 virüsü taşıyormuş gibi önlem alarak hijyen ve dezenfeksiyon çalışmalarını yaptıklarına dikkati çekerek, “Doktorlarımızın korunması için her hasta sanki hastaymış, COVID’liymiş gibi dikkat ediyoruz. Birinci ilkemiz bu. Çünkü hangi hastanın COVID’li olup hangisinin taşıyıcı olduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden de biz her gelen hastayı COVID’miş gibi düşünüp ona göre tedbirli davranmamız gerekiyor.” dedi.

 

Konuşmasının sonunda Dekan Prof. Dr. Hubbezoğlu, Diş Hekimliği Fakültesi’nin Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın destekleri ile donanım ihtiyacının giderildiği belirterek kliniklerde güvenli ve nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmeti sunduklarını söyledi.


 



Haber Tarihi : 21.07.2020

AYLARA GÖRE HABERLER