Veteriner Fakültemizden Kinoloji Semineri

Veteriner Fakültemiz, Uluslararası Avrasya Köpek Irkları Federasyonu, Üniversitemiz Veteriner Hekim Öğrenciler Kulübü tarafından “Kinoloji Semineri” düzenlendi.

 

Üniversitemiz Merkezî Amfi’de düzenlenen programa Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Altay, Uluslararası Avrasya Köpek Irkları ve Sokak Köpeklerini Koruma Geliştirme Federasyonu (AVKIF) Yerli Irklar Komisyonu Başkanı Akın Tülübaş, Dünya Anadolu Köpekleri (WAD) Derneği Kangal Irk Komisyonu Başkanı Serbülent Özgiray, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

 

Programın açış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Altay, “Ben veteriner hekimliğini tanımlarken, değişik ve çok yönlü bir meslek olduğu şeklinde tanımlarım. Şöyle ifade edeyim. Veteriner hekimlik çok sağlam ama kat sayısı belli olmayan bir bina. Her katta bir kapıyı açtığınızda karşınıza farklı olaylar çıkar, farklı faaliyet alanları çıkar. İşte bugün açtığımız kapıda karşımıza köpek ırkları çıktı. Ama bu böyle bir cümlelik ifade değil, aslında derin anlamlar barındırıyor ki ilgili federasyonumuz ve buna bağlı dernekler de bu alanda ciddi çalışmalar yapıyor.” dedi.

 

Uluslararası Avrasya Köpek Irkları ve Sokak Köpeklerini Koruma Geliştirme Federasyonu (AVKIF) Yerli Irklar Komisyonu Başkanı Akın Tülübaş ise yaptığı konuşmada, “Ben aslen Karadenizliyim, benim evimde de bu köpekten vardı. Biz Kangal köpeğinin tüylüsünü Kangal köpeğinin kırması olarak görüyorduk. Biz farklı köpekleri çiftleştirdiğimizde, alttan çıkan yavru diğer aile üyelerine benziyorsa ve beş nesil boyunca devam ettirebiliyorsa bu köpek ırk diyebiliyoruz. Kinolojik olarak söylüyorum genetik olarak değil. Genetik olarak durum şundan ibaret. Bin yıldır köpekler birbirine karışmasın diye araya bir süzgeç koyuyoruz, kinoloji süzgeci. Şimdi biz Türkiye’deki köpeklere baktık, dünyadan da Türkiye’de ki köpeklere bakmak lazım. Burada bir köpek var diyoruz ama dünyada böyle bir köpek var mı? Kendine münhasır bir köpek olmak zorunda ve birbirinin benzeri olmak zorunda ki tipi sahnelememiz gerekiyor, dünyaya kabul ettirebilmenin tek yolu bu.” ifadelerine yer verdi.

 

Konuşmasının devamında Tülübaş, Kangal köpeklerinin özelliklerinden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.



Haber Tarihi : 04.05.2018

AYLARA GÖRE HABERLER