Endoskopik Hipofiz Cerrahisi Bölgede Sadece Hastanemizde Yapılıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi riskli ameliyatları başarıyla gerçekleştiriyor. 

 

Bölgesinde önemli bir sağlık merkezi konumunda olan Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi ülkemizin sağlık sektörüne de büyük katkı sunuyor.

 

Geçtiğimiz günlerde Beyin Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı ve Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Endoskopik Hipofiz Cerrahisi ameliyatı ile 54 yaşındaki bir hasta sağlığına kavuştu.

 

Konuya ilişkin açıklama yapan Beyin Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Burçak Söylemez, beyin cerrahisi adına klinikte beyin, omurga ve omurilik açısından birçok operasyon gerçekleştirdiklerini belirterek, “Görevimiz en iyi şekilde ameliyatlarımızı yapmak ve hasta takiplerimiz yerine getirilmektir. 33 yataklı servisimizde 6 yataklı yoğun bakım ünitemiz mevuttur. Şu anda kliniğimizde endoskopik transsfenoidal hipofiz cerrahisi yapılmaktadır. Hipofiz, vücudun bütün hormonlarının salgılandığı, bütün vücut dengesini sağlayan bir yerdir. Şu anda endoskopik hipofiz cerrahisi burundan girilerek yapılan bir işlemdir. Hipofiz cerrahisi operasyonunu KBB ile beraber yapıyoruz. Hastanın burundan girme işlemini KBB doktorları yapıyor. Daha sonra beyin kısmına geldiğimizde ise ben yapıyorum. Bu işlemde hastalar konforlu bir biçimde hayatlarını sürdürüyorlar. Sadece ameliyattan sonra burunlarında 4 gün tampon kalıyor ve hastalar burundan nefes alamadıkları için biraz bu süreçte zorlanıyorlar. Onun dışında herhangi bir ameliyat görüntüsü olmuyor. Hastalar bir gece yakın takip açısından yoğun bakımda tutulup ertesi gün kliniğe alınıyor ve 3-4 gün sonra rahatlıkla evine gidebiliyor.” dedi.

 

Önemli ameliyatlara imza attıklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Söylemez, “Endoskopik cerrahi çevre illerde yapılmamakta sadece Sivas’ta bizim merkezimizde yapılmaktadır. Yozgat’ta Tokat’ta, Erzincan’da Giresun’da bu işlem yapılmıyor ve hastalar o bölgeden buraya geliyorlar. Yaklaşık 2 yıldır haftada bir hastaya yapıyoruz. Gün geçtikçe hasta sayımızda artmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kasım Durmuş ise, “Endoskopik hipofiz cerrahisi çevre illerde yapılmayan ve bizim kliniğimizde yapılan bir ameliyattır Biz KBB olarak bu ameliyatta endoskop eşliğinde burundan girerek hastanın sinüsünü açıp oradan hipofiz bezine ulaşıyoruz ve daha sonra da bu aşamadan sonra hastayı beyin cerrahisine veriyoruz. Bu ameliyatın hasta için avantajı hastanın hastanede kalış süresi ve komplikasyon ihtimalimiz daha azaltmasıdır. Bu yöntem ile hasta daha konforlu bir ameliyat geçirmiş oluyor. Tabii endoskoplar kullanarak yaptığımız için hastada başarı oranımız daha da yüksek oluyor. Tümörü çıkartma olasılığımız diğer ameliyatlara göre daha fazla oluyor.” şeklinde konuştu.

 

Operasyon ile sağlığına kavuşan 54 yaşındaki hasta Arif Hikmet Halman yaptığı açıklamada, “Bundan bir buçuk sene öncesinde ürolojik rahatsızlıklardan dolayı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdum. Yapılan kontrollerden sonra Endokrin bölümü bir yıl civarında kontrolde tuttuktan sonra, hipofiz bezimdeki tümörün ilaçla küçülmediğini ve ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Ameliyatı araştırdık. Cumhuriyet Üniversitesi Beyin ve Sinir Hastalıklarının bu konuda iyi olduğunu öğrendim. Doktor Burçak Hocamla görüştüm. Ekibine çok teşekkür ederim. Çok güzle bir ameliyatım oldu. İnşallah sağlığımıza kavuştuk şu an hiç bir sıkıntım yok.” diye kaydetti.
 



Haber Tarihi : 11.03.2020

AYLARA GÖRE HABERLER