Akîf'i Unutmamak İçin 40 Sebep

Edebiyat Fakültemiz tarafından İstiklal Marşımızın şairi, ünlü mütefekkir Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı “Akif'i Unutmamak İçin 40 Sebep” adlı program düzenlendi.


Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karataş, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Taşkın, Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, Üniversitemiz Genel Sekreteri Prof. Dr. Hakan Yekbaş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice yaptığı açış konuşmasında, “Turan Karataş Hocam davetimizi kabul etti. Mehmet Akif, kahramanlık destanımızı ölümsüzleştiren ismimizdir. Evet, kahramanlarımız var ama söz kahramanlarının da ayrı bir yeri var. O yeri sözün ustası sizlere aktaracak. Mehmet Akif’i unutmamak için kırk değişik sebebi burada hocamızın güzel anlatımıyla dinleyeceğiz.” dedi.

“Mehmet Akif neden bir asırdır unutulmuyor” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Turan Karataş, “Özellikle öğrencilerimizin bizden daha ileri gitmeleri için bizden daha çok duymaları, daha çok düşünmeleri, daha çok okumaları gerekmektedir. Boynuzun kulağı geçmesi gerekiyor. Siz bizleri geride bırakıp bayrağı daha ileri ufuklara götürmezseniz Akif’in özlemle beklediği, gelmesini tasavvur ettiği ‘Asım’ın nesli’ sıfatını kazanmış bir nesil olamazsınız. Mehmet Akif neden bir asırdır unutulmuyor? 100 sene bir insanın gündemde kalması kolay değildir. Akif’i niye unutmuyoruz? Eserleri, şahsiyeti, yaşadıkları ve yaşattıkları niye hâlâ büyük kitlelerde yankı buluyor? Bunları sizinle paylaşmak istiyorum. Akif’i niye sevdiğimi anlatacağım. Mehmet Akif’in Safahatını okumak elbette biz edebiyatçıların, tarihçilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Türkçeyi kullanan herkesin görevi fakat bir de Akif’in şahsiyetini hayatını, hatıralarını anlatan kitaplar vardır. Mithat Cemal’in Akif’in vefatı nedeni ile 1936’da yazdığı kitap muhteşemdir. Akif inandığı gibi emrolunduğu gibi yaşamış bir adamdır. Bütün ömründe aynı inancın, aynı kanaatin, aynı imanın ve kanaatin sahibi olmak yani emirlere, dönemlere, güce karşı renk şekil değiştirmemek Akif’te gıpta ettiğim kişilik özelliklerinin başında bu gelir.” diye konuştu. 

Prof. Dr. Karataş konuşmasının devamında, “Akif’in 63 yıllık hayatı pak tertemiz bir hayattır. Mithat Cemal, ‘Akif’in 63 yıllık hayatını yalana müracaat etmeden anlatabilirsiniz, menfaatinizi, ailenizi, sırrınızı ve mukaddesatınızı ona emanet edebilirdiniz.’ der. Sevgili gençler lütfen bu cümleyi birazcık düşünün. Akif dupduru bir imana sahiptir. Hurafelerden arınmış bir İslam’ı benimsemiştir. Akif’in şu mısraları meşhurdur. ‘İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin / Ne mezarlıkta okunmak ne de fal bakmak için.’ Akif’i yücelten kişilik özelliklerine baktığınızda karşınıza iyilik, edep, iffet, dürüstlük, tevazu ve olanla yetinme yani kanaat çıkıyor. Onu yücelten ve hepimizin de muhtaç olduğu hasletlerin bir kısmı bunlardır. Akif zalimliğe haksızlığa ve ahlaksızlığa karşı alçaklığa karşı her zaman isyanını öfkesini sözünü söyleyen birisidir. Safahat’ı okuyanlar şu mısraları bilirler; ‘Zulmü alkışlayamam zalimi asla sevemem / gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem / üç buçuk soysuzun ardında zağarlık yapamam / hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam / kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim / onu dindirmek için kamçı yerim çifte yerim / adam aldırma da geç git diyemem aldırırım çiğnerim çiğnenirim hakkı tutar kaldırırım.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ise “Özellikle Akif’le ilgili bizleri aydınlatan bu kadar güzel bilgileri paylaşan Turan Karataş Hocama çok teşekkür ederim. Hocamızı yıllardır tanırız; sadece bir akademisyen değil iyi bir yazar, iyi bir edebiyatçıdır. Birçok eseri var. Bu vesileyle Hocamızı üniversitemizde tanımayan öğrencilerimizde artık tanıdılar. Prof. Dr. Turan Karataş Hocamızı üniversitemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk.” şeklinde konuştu


Programın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ve beraberindekiler Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğu tarafından düzenlenen “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif” adlı fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştirdi.
 



Haber Tarihi : 12.03.2019

AYLARA GÖRE HABERLER