Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Behsan Önol konferans salonunda Kanser Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KANAM) tarafından ‘’Klinik Öncesi Çalışmalarda Moleküler ve Hibrit Görüntüleme’’ konulu panel düzenlendi.
Panele, Merkez Müdürü ve Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zekiye Hasbek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Hasbek’in açış konuşmasının ardından Girne Amerikan Üniversitesi Nükleer Tıp ve Fizyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Durmuş Altun sunumunu gerçekleştirdi. Durmuş Altun, konuşmasında özellikle klinik öncesi çalışmalarda görüntüleme işlemlerinin nasıl yapılabileceğine dair çok önemli açıklamalar yaparak ipuçları verdi. Ayrıca, yeni tanı tekniklerinin geliştirilmesi, yeni ilaç geliştirmesi ve tedavisi şu an için mümkün görülmeyen birçok kanser hastalığında umut olabilecek yeni molekül ve ilaçların geliştirilmesinde, moleküler görüntüleme tekniklerinin kullanımının vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtti. Bunun yanında moleküler görüntüleme tekniklerini içinde barındıran bir sistem kurulduğunda sadece görüntüleme değil multidisipliner bir yaklaşımla deney hayvanları çalışmalarının, veteriner hekimlik uygulamalarının, radyokimya uygulamaları ile temel tıp ve klinik tıp uygulamalarının dahil olacağı bütüncül bir sistemin kurulmuş olacağını söyledi. Konuşmasının sonunda bu tür bir merkezin üniversite bünyesinde yapılacak olan birçok bilimsel araştırmaya katkı vereceğini ve araştırmalara çok önemli bir ivme kazandıracağını da ifade etti.
Panel, EDH firmasından Oğuz Ergün’ün preklinik çalışmalarda kullanılabilecek cihazlara ait bilgilendirme yapmasının ardından sona erdi.