KKKA’nın Yüzde 90’ı Çiftçilerde Görülüyor

Üniversitemiz Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Seyit Ali Büyüktuna, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgi verdi ve bu hastalıkla ilgili 2002 yılından bugüne 10 bin 562 kişinin tedavi gördüğünü ve maalesef bunlardan 501’inin hayatını kaybettiğini söyledi. 


Dr. Öğretim Üyesi Büyüktuna, ‘KKKA hastalığının 2002 yılından beri Sivas, Yozgat, Tokat, Çorum, Amasya, Erzincan, Giresun ve Gümüşhane gibi illeri kapsayan geniş bir coğrafyada görülmekle birlikte Balkanlarda, Orta Asya’da ve Afrika’da görülebiliyor. 2002 yılından itibaren 16 yılda 10 bin 562 kişi KKKA’dan tedavi görmüş olup bunlardan maalesef 501 kişi hayatını kaybetti. Bu da ölüm oranının yüzde 5 olduğunu gösteriyor.” dedi.

KKKA’nın keneler yoluyla bulaştığını anlatan Büyüktuna, "Özellikle kenelerin kan emmesiyle bulaşmaktadır. Bunun dışında kenelerin çıkartılması esnasında da hastalık bulaşabilmektedir. Ayrıca enfekte hayvanların vücut sıvılarına temas veya bizim bölgemiz gibi yaygın olan yerlerde çalışan sağlık personellerinin hasta bakımı sırasında yaralanmalar sonucunda da bulaşabilmektedir" diye ifade etti.

‘Ülkemizde görülen vakaların yüzde 90’ı çiftçilerde görülüyor.’

Büyüktuna, “En büyük risk altında olanlar tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişiler. Ülkemizde görülen vakaların yüzde 90’ı çiftçilerde görülüyor. Bunun dışında veteriner hekimler, veterinerlikteki teknisyen arkadaşlar, sağlık personeli, hasta bakımı yapan kişiler, askerler, doğada kamp yapan kişiler de risk altındadır." diye konuştu.

"Açık renkli elbiseler giyilmeli"

Hastalığın haziran ve eylül ayları arasında ortaya çıktığını belirten Büyüktuna, "Özellikle ilimizde mart, eylül arasında görebiliyoruz. Hastalığın yükseldiği dönem haziran ve temmuz ayları arasındadır. Hastalıktan korunmak için mümkün olduğunca kenelerin olabileceği bölgelerden uzak durmak gerekir. Ancak herhangi bir çiftçiye ‘araziye gitme’ deme lüksümüz yok. Eğer böyle bir durum söz konusuysa mutlaka kenelerin bulunduğu ortama gireceği zaman vücudun açık bölgesini kapaması gerekiyor. Açık renkli elbiseler giyilmesini tavsiye ediyoruz ve alandan dönüldüğü zaman mutlaka kene taramasını yapılmasını öneriyoruz. Mutlaka koltuk altı, kasıklara, saçta, vücudun derisinde kene araması yapılmasını öneriyoruz. Kene teması olması durumunda kenenin bir an önce vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor. Mümkün olduğunca çıplak elle ellenmemeli, bunun dışında profesyonel sağlık ekibinden yardım alabilecekse en kısa zamanda sağlık birimine başvurulmalı. Ucu kıvrık bir cımbız ile bir an önce kenenin çıkarılmasını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.
 



Haber Tarihi : 31.05.2018

AYLARA GÖRE HABERLER