Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Üniversitemizde “2020 Yılında Türkiye’nin Karşılaşabileceği Zorluklar” Adlı Konferans Verdi

Rektörlüğümüzce Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi İlnur Çevik’in konuşmacı olarak katıldığı “2020 Yılında Türkiye’nin Karşılaşabileceği Zorluklar” başlıklı konferans düzenlendi.

 

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa, Valimiz Salih Ayhan, Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. İdris Tataroğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Hakan Aksu ile ilimiz protokolü, öğretim elemanlarıyla çok sayıda öğrencimiz katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından konferansa geçildi.

 

 Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi İlnur Çevik, “3 yıl önce ben buraya geldiğimde Sivas çok güzeldi. O günden bugüne Sayın Valim ve Sayın Belediye Başkanım sayesinde Sivas çok daha güzel olmuş. Sayın Rektörüm sayesinde de üniversite ayağa kalkmış. Gerçekten bugün üniversiteyi gezdim, o günden bugüne çok büyük şeyler yapılmış. Sevgili öğrenciler, sizlere Cumhurbaşkanımızın selamı getiriyorum. Cumhurbaşkanımız öğrencilerle, gençlerle bir araya gelmemize çok önem veriyor. Onları bilgilendirmemize ve bilinçlendirmemize çok önem veriyor. Böyle etkinliklerin daha da sıklıkla yapılmasını istiyor. Onun için bundan sonra üniversite gençliği ile daha sık bir araya gelip hem dertleşmek hem de ülke sorunları paylaşmak istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin geleceği sizlersiziniz ve geleceğimizin sağlam olduğunu görüyoruz. İyi bir nesil yetişiyor. O neslin daha da bilinçli ve daha yapılanmış bir gençlik olmasını istiyoruz.” dedi.

 

Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemine değinerek sözlerini sürdüren Çevik, “Türkiye 2020’ye giderken 2019 kolay bir yıl olmadı. 2019’daki sorunlar tabii 2020’ye taşınıyor. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Türkiye iki ayağının üzerinde duran, kendi geleceğini kendi tayin eden, direksiyonda kendisi olan bir ülke. Yabancı dostlarımız bundan çok memnun olmayabiliyorlar. Türkiye’nin daha bağımsız bir dış politika uygulaması bazen işlerine gelmiyor. Bu yeni yılda Türkiye tabii ki zorluklarla karşılaşacak. Bunların başında Türkiye-ABD ilişkileri geliyor. Amerika ile olan ilişkilerimizde çok önemli bir safhadayız. Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkiler her zaman güllük gülistanlık değildir. Her zaman sorun vardı. Türkiye-Amerika ilişkilerinde önümüzdeki yıl en büyük sorunlardan birisi S-400’ler konusu olacaktır. Herkes şimdi merak ediyor; bu S-400’leri Türkiye konuşlandıracak mı? Nereye konuşlandıracak? Nasıl konuşlandıracak? S-400'ler evet, Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi konuşlandırılacaktır. Amerikalılar bunu duyunca hop oturup hop kalkıyorlar. İşte diyorlar ki, bunlar bizim F-35 uçak sistemlerimizin gizli bilgilerini çalabilecek ve Ruslara aktarılabilecek cihazlardır. Biz buna, bu doğru değil, diye karşı çıkıyoruz. Amerikalılara dendi ki; bu iddialarda bulunuyorsunuz o zaman gelin bu işle ilgili askerî bir komite kuralım. Bu komite NATO çerçevesinde de olur, Türk-Amerikan askerlerinden teşekkül etmiş bir komite olur. Bunu kabul etmiyorlar.” dedi.

 

Çevik konuşmasının devamında, “Önümüzdeki yıl F-35 konusu tartışmaların başında gelecektir. F-35’lere biz bir buçuk milyara yakın para ödedik. Biz F-35’lerin proje ortağıyız yani bunların yapımında bizimde rolümüz var, bizde ortağız ve bize deniliyor ki, size bu F-35’leri vermeyiz. Yani bizimde yapımına katkıda bulunduğumuz, aynı zamanda ortağı olduğumuz bir projeyi bize vermemeye kalkıyorlar. Tabii burada bir çatışma konusu var. Hukuki bir durum da olabilir. Ama önümüzdeki yılın tartışma konuları arasında bu da var.” cümlelerine yer verdi.

 

PKK’nın devam olan YPG-PYD’nin Kuzey Suriye’deki oluşumunun başka bir dosya konusu olarak Türkiye’nin önünde durduğunu anlatan Başdanışman Çevik, “Buna biz itiraz ediyoruz. Amerikalara diyoruz ki, bunları siz Kuzey Suriye’de kullanıyorsunuz. Bunlar PKK’nın devamıdır ve bize tehdittir. Bu tehdidi izole etmeniz, ortadan kaldırmanız lazım. Amerikalılar diyor ki YPG-PYD evet PKK ile bazı uzaktan bağları olabilir ama bunlar bizim DEAŞ’la savaş unsurumuzdur. Biz bunlardan vazgeçemeyiz diyorlar. Her ne kadar vazgeçmemişlerse de son zamanlarda Suriye konusunda Türkiye bir üstünlük sağlamış durumda.” diye kaydetti.

 

ABD ile bir diğer sorunun FETÖ olduğuna dikkat çeken Çevik, Amerikalılar’ın bu terör örgütünü korumaya ve barındırmaya devam ettiklerini FETÖ’nün Amerikan Kongresi’nde ve medyasında da çok büyük bir etkinliğinin olduğunun altını çizdi.

 

Amerikalıların Türk ekonomisini sabote etmeye çalıştıklarını aktaran Çevik, “Bu çeşitli şekillerde oluyor. Türk ekonomisi üzerinde oynanan oyunlar var. Doların üzerine oynanan oyunlar var. Bir de Halk Bankası meselesi var. Amerikalıların eski İran yaptırımlarından dolayı Halk Bankası’nın Amerikan yaptırımlarını çiğnediğini ve ceza alması gerektiğine inanıyorlar ve orada da ciddi bir sorunumuz var.

 

Başdanışman Çevik, “Karşımıza gelecek olan sorunlardan birisi de Türk-Rus ilişkileri. Sıcak denebilecek ilişkiler var ama bu kimseyi yanıltmasın. Türkiye’nin Rusya ile müttefiklik ilişkisi yok. Sayın Cumhurbaşkanımız Putin ile iyi anlaşıyor ama Suriye rejimi, İdlip ve Barış Pınarı konusunda her şeyde aynı görmüyoruz hatta zaman zaman derin ayrılıklarımız oluyor. Son zamanlarda Libya’da da sıkıntılar var. Ruslar Libya’da da aktif olmaya başladılar ve Türkiye Ruslarla bu konuyu da görüşüyor. Bunlarda Ruslarla aynı olmadığımız konular. Bir de tabii Ruslarla birlikte olmadığımız enerji konusu var. Gelecek ay Rus projesine Türkiye bölümü faaliyete geçecek, Türk akımı denilen proje çok önemli. Batıya Rus doğalgazını götürecek olan bir proje. Bu ortak noktamızı gösteriyor. Turizmde ticarette ilişkilerimiz var. Ama dediğim gibi sorunlu alanlar da var.” diye belirtti.

 

Soru-cevap şeklinde devam eden konferansta protokol üyeleri tarafından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi İlnur Çevik’e belge takdim edilmesiyle sona erdi.

 



Haber Tarihi : 17.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER