Her Yönüyle Sivas Uluslararası Sempozyumu

Sivas Kongresinin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Türk Tarih Kurumu ve Üniversitemiz işbirliği ile hazırlanan “Her Yönüyle Sivas Uluslararası Sempozyumu” tarihi Sivas Kongresi Binasında başladı.


Sempozyuma Valimiz Salih Ayhan ve eşleri, Sivas Belediye Başkanı, Sivas 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, il protokolü ve akademisyenler katıldı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından programa onur konuğu olarak katılan Alman akademisyen Prof. Dr. Prof. Dr. Suraiya Faroqhi Osmanlı döneminde Sivas’ta yaşam, kültür ve son dönemi hakkında katılımcılara bilgi verdi. 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Şehrimiz tarih boyunca önemli yol güzergahları üzerinde bulunmuştur. Efes’ten Mezepotamya’ya Kral Yolu, İpek Yolu, Selçuklu Ticaret yolu şehrimizden geçmektedir. Sivas tarih boyunca bir ilim merkezi, dar-ul ulema olmuştur. İşte o mirasın üzerindeyiz. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bu mirasın üzerine kurulmuş bir üniversitesidir. Yaklaşık 10 yıldan fazla bir zaman önce 2004 yılında Sivas’ta şehirle ilgi bir çalışma başlatılmıştı. O çalışmaların neticesinde bir Sivas biblografyası oluşturalım demiştik. Fakat elimize hiçbir şey yoktu. Bu sebeple Sivas Sempozyumları hazırlanmıştı. Beylikler Dönemi Sivas, Osmanlı Dönemi Sivas, Selçuklular Dönemi Sivas ve Cumhuriyet Dönemi Sivas Sempozyumlarını hazırlamıştık. İşte bu sempozyum onun mütemmimi olacaktır. Yine Osman Ağa Konağında yıllardır gözlediğimiz Sivas Ansiklopedisi ile ilgili bir çalışma başlatılacak. Sivas’la ilgili yapılmış tüm çalışmalar yayınlar orada toplanacak ve böylece Sivas ile ilgili bir merkez oluşacak.” dedi.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Sivas Selçuklulara başkentlik yapmış, Osmanlılara eyalet merkezliği yapmıştır. En önemlisi bu gün yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda 100 yıl önce başlangıç noktası olmuştur. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir şehirde yaşıyoruz. Cumhuriyetin kuruluşuna vesile olan tarihi Kongre Binasında şehrimizin ve Üniversitemizin katkıları ile çok değerli bilim adamlarının katılımı ile düzenlenen program ile açılmasını çok önemli bir gelişme olarak görüyorum. Bundan 100 yıl önce zor şartlar altında Anadolu’daki milletimizin bir araya gelerek ‘Manda ve Himaye Kabul Edilmez’, ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ anlayışı ile 100 yıldır yaşadığımız ve ilelebet yaşayacağımız devleti kuran iradeye de bir kez daha rahmet ve minnet ve şükranlarımı arz ediyorum.” diye belirtti.

Sivas Valisi Salih Ayhan, “Atatürk ve silah arkadaşları 4 Eylül 1919’da burada Sivas Kongresine ev sahipliği yapılması ile manda ve himayenin burada bu binada reddedilmesi Sivas açısında bir gurur vesiledir. Sivas bunu hep yapmıştır. Geçmişte de yaptı. Bugünde yapıyor, yapmaya devam edecektir. ” diye konuştu.

Üniversitemizde görev yapan Öğr. Gör. Necip Günaydın tarafından hazırlanan ve Sivas Valiliği tarafından 2’nci baskısı 2010 yılında yapılan “Milli Mücadelede Sivas 108 Gün” isimli kitabın yok sayılarak bu manada ilk kaynağın bir kurum tarafından yapılıyor gibi ifade edilmesinden dolayı üzüldüğünü ifade eden Valimiz Ayhan, “Sivas’ta geçmiş dönemde özellikler ‘Milli Mücadelede Sivas 108 Gün’ kitapları basılmıştır. Belediyemiz çok yaptı, ben şahidim. Hem de setler halinde. Sivas Valiliği çok yaptı, setler halinde. İsim dahi aynı. Basılan kitapta hemen hemen isimde aynı. Hatta kitabın ana kaynakçasının birinci sırasında da yine bu kitap kaynak gösteriliyor. Ben Özel İdaresi Genel Sekreteri olduğum dönemde yine Necip Günaydın hoca ile bir çalışma yaptık: ‘Çocuk Gözü ile 108 Gün’ yani Sivaslılar da 108 gün kavramı çok anlamlı. Atatürk’ün Sivas’a geldiği her günü çok güzel bir şekilde resmetmiştir.” diye 
Açılış konuşmalarının ardından akademisyen ve araştırmacıların 123 başlıkta bildiri sunacağı bilimsel programa geçildi. 

Sivas Kongresi Binasında gerçekleşen ilk bilimsel oturumun başkanlığını üstlenen Rektör Başdanışmanımız ve TDK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı Sivas Kongresi ve o dönemde yaşananlar hakkında bilgi verirken, Prof. Dr. Mustafa Turan "Sivas Kongresi’nde Hâkimiyet-i Millîye Fikrinin Kabulü Meselesi", Doç. Dr. İsmet Türkmen "The Times Gazetesine Göre Millî Mücadele’de Manda ve Himaye Tartışmaları (1919-1920)", Doç. Dr. Cengiz Atlı "Sivas Kongresi’ne Katılan Delegelerin Kongre Süresince Yaptığı Çalışmalar", Öğr. Onur Yel "Sivas Kongresinde Tartışılan Amerikan Mandası" başlıklarında bildirilerini sundular.

TEV Kocaeli İnanç Lisesi öğrencisi Onur Yel sempozyuma katılan akademisyen ve araştırmacılar tarafından 1919’da Sivas Kongresinde manda ve himayenin kesin olarak reddedilmesi için mücadele eden Tıbbiyeli Hikmet gibi genç yaşında sunmuş olduğu manda ve himaye konusunda görüşleri ile dikkat çekti.

Oturum sonunda katılımcılara Sivas Valiliği tarafından Sivas Kongresinin 100. Yılı kapsamında hazırlanan hatıra pul tablosu ve katılım belgeleri takdim edildi. 

İlk oturumun ardından Üniversitemiz 4 Eylül Kültür Merkezinde 123 farklı başlıklı bildiri sunumları iki gün boyunca devam edecek. 

Ayrıca sempozyumda kültür faaliyetleri kapsamında, tarihi Susamışlar Konağında Ali Remzi Susamış’ın tarafından Sema gösterisi, Divriği gezisi kapsamında Ulu Cami ve Kale ziyaretleri gerçekleştirilecek.
 



Haber Tarihi : 26.04.2019

AYLARA GÖRE HABERLER