Üniversiteliler ”Mehmet Akif’i” Konuşuyor

Üniversitemiz Rektörlüğü ve Türk Ocakları Sivas Şubesi tarafından “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” etkinlikleri kapsamında “Üniversiteliler Mehmet Akif’i Konuşuyor” adlı panel düzenlendi.

Programa Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice, Türk Ocakları Sivas Şube Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan ile çok sayıda akademik personel ve öğrenci katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan programın açış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk ocakları Sivas Şube Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan, “Bugün 12 Mart İstiklal Marşı’mızın kabulünün yıl dönümü. Bugüne kadar bizim aktardığımız ya da kaynaklardan bilgi edinen gençlerimizin, geleceğimizi emanet edeceğimiz ümitlerimizin Mehmet Akif hakkında ki kanaatlerini de duymuş olalım. Onları da dinleyelim; çünkü bugüne kadar bizim öğrettiklerimizin ya da onların öğrendiğinin zihinlerinde nasıl bir akış meydana getirmiş olduğunu da merek ediyorum” dedi.

Milli marşların milletlerin bağımsızlıkları için önemine değinen Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan, “Hepimizin malumu olduğu üzere; ancak bağımsız milletlerin bir marşları vardır. Milli marş aynı zamanda; bayrakla, resmi dille, başkentle ve parayla birlikte bir milletin bağımsızlığının sembollerinden biridir. Bir devlet kendisini bağımsız olarak nitelendiriyorsa; bir başkent olacak, bir resmi dil olacak, bir tedavülde kullandığı bağımsızlığının sembolü olan parası olacak, bunlarla birlikte bayrağı ve İstiklal Marşı olacak. İşte bizim bağımsızlığımızın en büyük sembollerinden birisi olan milli marşımız olan İstiklal Marşı’mızın kabulü yıl dönümü münasebetiyle, hem milli marşımızı hem de onun yaslandığı şair Mehmet Akif’i hatırlamak, rahmetle yâd etmek ve bu konudaki kanaatlerini dile getirmek üzere bir araya geldik.” dedi. 

Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı ise yaptığı konuşmada, “Asım’ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek, işte çiğnetmedi namusunu çiğnetmeyecek!’ diye haykıran bu söylemi her ortamda gerçekleştiren, bayrağına, milletine, ezanına, mukaddes değerlerine uzanan ellere dur! diyen sevgili gençler merhaba. Bugün çok önemli bir gün. Bir daha “İstiklal Marşı” yazar mısınız diyenlere karşı Allah bu millete bu günleri göstermesin diyen ve kazandığı parayı kabul etmeyerek tekrar bir başka hayır kuruluşuna hediye eden “Mehmet Akif’i “anıyoruz. Gerçekten onun tanımladığı gençlik sizsiniz.” dedi. 

İstiklal Marşının yazılma aşamasında gelişen olayları anlatan Sosyal Bilimler Enstitüsü TDE Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Betül Ataman,” Millî mücadelenin yaralarının sarılmaya çalışıldığı, bütün milletin toparlanmaya çalıştığı yıllarda milletimizin, milli mücadelesini yansıtacak bir marşa ihtiyacı vardı. Bu sebeple yazılacak olan İstiklal Marşı’mızın öyküsü 7 Kasım 1920 yılında “Hakimiyet-i Milli” gazetesinde yayınlanan bir ilanla başlar.” dedi.

Panelde daha sonra Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Öğrencisi Şüheyp Katmış, Sosyal Bilimler Enstitüsü TDE Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Özgür Arsu, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Osman Nuri Dalkıran, Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğrencisi Rabia Çelik, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşımız ile ilgili hazırlandıkları konularda dinleyenlerle bilgilerini paylaştı.

Programın sonunda Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, Edebiyat Fakültesi Öğretim Elemanı ve Türk ocakları Sivas Şube Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan’a ve öğrencilere teşekkür belgesi takdim etti.
 



Haber Tarihi : 24.03.2018

AYLARA GÖRE HABERLER