“Gizemli Sayı Pi” Semineri

Üniversitemiz Fen Fakültesi Matematik Kulübü tarafından “Gizemli Sayı Pi” semineri düzenlendi.

 

Merkezi Amfi’de gerçekleştirilen seminere Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Zorlutuna, konuşmacı Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sinan Özkan, akademisyenler, Selçuk Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri ile Fen Fakültesi öğrencileri katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından seminere geçildi.

 

Konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Sinan Özkan, pi sayısının tarihsel gelişimini anlatarak konuşmasına başladı.

 

Amaçlarının gençlerdeki bilim aşkını uyandırmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, “Pi sayısını biz 3.14 olarak biliriz ama sonsuza kadar giden basamakları vardır. Pi sayısı hiçbir şekilde kendini tekrar etmez, bu nedenle biz ona gizemli sayı dedik. Çünkü hâlâ daha sonsuz basamağının içinde ne gibi sırlar bulunduğunu insanoğlu henüz keşfedemedi. Sadece matematikte değil bilimin hemen hemen bütün dallarında pi sayısı ile karşılaşmak mümkün. Pi sayısının gizemi insanoğlu tarafından 4 bin yıldır aranan bir serüvendir. Pi sayısını basitçe tanımlarsak çemberin çevre uzunluğunun çap uzunluğuna oranıdır. Pi sayısının bilinen en eski kanıtları 1900’lere dayanıyor. Pi sayısının ilk iki basamağını belirleyen kişi Arşimet’tir.” dedi.

 

Özkan pi sayısının sadece matematikte değil edebiyat, resim, müzik gibi alanlarda da kullanılarak çeşitli eserlerin ortaya konulduğunu vurguladı.



Haber Tarihi : 24.10.2019

AYLARA GÖRE HABERLER