Rektörümüzün 4 Eylül Sivas Kongresi Mesajı



 

Düşünce dünyamızın önemli şahsiyetlerinden olan İbn-i Haldun, “Devletler de insanlar gibi doğar, büyür, yaşlanır ve ölür tespitini yapar. “ diyor. Bu tespitten hareketle; devletlerin, dolayısıyla milletlerin kaderlerini tayin eden birtakım olayların olduğunu söyleyebiliriz.

 

Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının ardından gelişen olaylar milletimizin aleyhine olmuş, işgalciler ülkenin her yanını işgal etmişti. Esaret nedir bilmeyen, bağımsızlığı canından ileri tutan bu aziz millet, elbette bu işgale sessiz kalmayacaktı.

 

Bu inanç harekete geçen milletimiz Kuva-yı Milliye ruhuyla vatanı savunmanın gereğine inanmış ve bu doğrultuda işgalcilere karşı direnmiştir. İşte bu direnişin başlangıcı Sivas’ta gerçekleşmiş ve İstiklal Savaşı’na giden yol Sivas’ta açılmıştır.

 

Sivas Kongresi’nin önemi   Mustafa Kemal Atatürk’ün “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi.” sözüyle vücut bulmuş, milletimizin geleceği şehrimizde alınan kararlar ile kurtarılmıştır.

 

Burada alınan kararlar neticesinde açılan yolda milletimiz azimle yürürken, bu kararlar Misak-ı Millî’nin belirlenmesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasında ve nihayetinde İstiklal Savaşı’nın başlamasında mihenk taşı olmuştur.

 

Bağımsızlık bir milletin ruhudur; ruhunu kaybedenler geleceği kuramazlar. Aziz milletimiz hiçbir zaman sömürge olmamış ve tahakküm altına girmemiştir. “Ya istiklal ya ölüm!” diyerek yola çıkan bir liderin yanında bağımsızlık destanı yazan milletimiz esaret altına alınamayacağını tüm dünyaya ispat etmiştir.

 

Sivas Kongresi’nin 100. yılındayız. Canını, malını, evladını, ailesini vatan için feda etmekten çekinmeyen kahramanların bağımsızlık uğruna yaptıklarını gelecek nesillere anlatmalı, o günlerin daha iyi idrak edilmesi için canla başla çalışmalıyız. Birlik ve beraberliğin, fedakârlığın, azmin nişanesi olan bu destanı canlı tutmalı ve yaşatmalıyız. Ancak bu şekilde geleceği hayal eder, o hayalin gerçekleşmesi için gayret edebiliriz. Ülkemizin gelecek adına yürüttüğü 2023 ve 2071 planlarına sadece bu şekilde ulaşabiliriz.

 

Bu duygu ve düşüncelerle Sivas Kongresi’nin 100. yılında bu güzel topraklar üzerinde özgür ve bağımsız yaşamamızı sağlayan, eşsiz zaferleri bize armağan eden başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

 

                                                                                                                                             

                                                                                                                                        Prof. Dr. Alim Yıldız -  Rektör

 



Haber Tarihi : 04.09.2019

AYLARA GÖRE HABERLER