Arapça Konuşma Kulübü’nden 18 Aralık Dünya Arapça Günü Programı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça Konuşma Kulübü tarafından 18 Aralık Dünya Arapça Günü dolayısıyla program düzenlendi.

 

İlahiyat Fakültesi Abdulvahab Gazi Konferans Salonu’nda bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen etkinliğe İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve kulüp danışman hocası Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kayapınar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İstiklal Marşımızın okunmasıyla devam etti. 

 

Programda konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Yusuf Doğan, UNESCO tarafından 18 Aralık gününün Dünya Arapça Günü olarak kabul edildiğini hatırlatarak, “Arapçayı rakamlara göre 422 milyondan fazla insan bizzat günlük hayatlarında konuşmaktalar. Tabii bir kısmı Arap ülkeleri bir kısmı da Arap olmayan ülkeler tarafından Arapça konuşuluyor. ‘Biz o Kur’an’ı Arapça indirdik’ buyuruyor. Diğer yönüyle Allah Resulü (s.a.v) bu dili konuşmuş, bu dille tebliğini yapmıştır. Aynı zamanda Arapça olmadan da ibadetinizi yapamazsınız. Bunun yanı sıra İslami kaynaklarınız hadis, tefsir, fıkıh, akait olmak üzere birçok eserimiz, temel kaynaklarımız Arapça olarak yazılmıştır. 

 

Arapçanın Türkçe, Farsça, İngilizce, İspanyolca, Portekizce olmak üzere hem batı hem doğu dillerinden birçoğunu etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Doğan, bu dilin fakültemizde de etkin bir şekilde öğretildiğini söyledi. 

Doğan, Arapçanın Birleşmiş Milletlerin resmî dil olarak tanıdığı 6 dilden biri olduğunu belirterek şunları söyledi: 

 

“Biz bunun yanında öğrencilerimizi desteklemek için dini araştırma merkezleri kurduk. Bu merkezle kurslar yapıyoruz ve bu kurslarda öğrencilerimize sertifikalar veriyoruz. Bu sertifikaları ileriki hayatlarında kullanacaklar. Öğrencilerimizi teşvik ederek Arapça öğretmeye çalışıyoruz.”

 

Prof. Dr. Doğan’ın konuşmasının ardından kulüp tanıtım filmi izletildi.

 

Filmin izlenmesinin akabinde kulüp danışman hocası Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kayapınar yaptığı konuşmada, “5 yıldır hem 18 Aralık Dünya Arapça Okuma Gününü kutladık hem de hazırlık sınıfları arasında bilgi yarışması yaptık. Gazete çıkardık. Dekanlarımız ve paydaşlarımızın desteğiyle çok şükür belli bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.

 

Kayapınar’ın konuşmasının sonrasında öğrenciler Arapça ilahiler söylediler.

 



Haber Tarihi : 19.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER