İlahiyat Fakültesi’nde Hz. Ali Sempozyumu

İlahiyat Fakültemiz tarafından dört halifenin bilimsel olarak ele alındığı Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman Sempozyumlarının ardından gerçekleştirilen Hz. Ali Sempozyumuna Valimiz Salih Ayhan, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, ilimiz protokolü, akademisyenler ve öğrencilerimiz katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aslan Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu.

 

Programın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ali Aksu, “2017 yılında başlattığımız Hulafa-i Raşidin, dört halifeler zincirinin sonuncusunu Hz. Ali Sempozyumu ile tamamlamış olacağız. Başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız olmak üzere tüm emeği geçenlere, özellikle bizleri yalnız bırakmayarak farklı şehirlerden gelen hocalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

 

Ardından konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, İlahiyat Fakültesi’nin vermiş olduğu kaliteli eğitim ve yayımlardan bahsederek Hz. Ali Sempozyumuna katkı veren herkese teşekkür etti.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “2010 yılında uluslararası Kerbela Sempozyumu ile başlayan ve bugün Hz Ali Sempozyumu ile tamamladığımız bir dizi sempozyum gerçekleştirdik. Üniversitelerin önemli görevlerinden birisi bilimsel çalışmalar ve sempozyumlardır. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar birçok fakültede ulusal ve uluslararası sempozyumlar gerçekleştirdik. İlahiyat Fakültesi’nde de her yıl birkaç tane sempozyum yapıyoruz. Hz. Ali dediğimiz de aklımıza ‘Kılıç ve Kalem’ geliyor. Peygamber Efendimiz (SAV) dediği gibi “Ben ilim şehriyim, Ali de o şehrin kapısıdır” sözü çok önemlidir. Peygamber efendimize en yakın isimlerden birisidir Hz. Ali. Ben özellikle bu özel sempozyuma dışardan katılan ve bilgilerini paylaşacak olan hocalarımız başta olmak üzere tüm katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Son olarak konuşan Valimiz Salih Ayhan, Üniversitemiz her geçen gün çalışmalarını arttırıyor. Yapmış oldukları çalışmalar ve sempozyumlarla şehrimizin derinliğini arttırmaktadır. Hz Ali sempozyumu da bunlardan bir tanesi. Hz Ali’yi idarecilik dönemlerimde örnek almışımdır. O zamanın şartları ile bu zamanın şartları bir değil. Ama elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum. Hz Ali’nin şehit edilmeden önce şu sözleri sarf ediyor. ‘Kâbe’nin Rabbine and ediyorum ki ben kazandım” diyerek en büyük arzusu olan şehitlik mertebesine ulaşıyor. Ben Rektörlük başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

 

Konuşmaların ardından sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Oturum başkanlığını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal Kılıç’ın yaptığı Prof. Dr. Fatih Erkoçoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Gencal Şenyayla, Prof. Dr. Mehmet Azimli ve Dr. Öğr. Üyesi Ömer Sabuncu’nun sunumlarıyla Hz. Ali Dönemi İslam Coğrafyası, Hz. Osman’ın öldürülmesi olayında Hz. Ali ile ilgili iddialar, Hz. Ali gibi konular ele alındı.

 

Hz. Ali’nin yaşamının ve devlet yönetiminin farklı yönlerden ele alındığı sempozyumda Üniversitemizden ve farklı üniversiteden katılan çok sayıda akademisyen sunum yaptı.

 

 



Haber Tarihi : 07.10.2019

AYLARA GÖRE HABERLER