Gölgeler Adlı Sergi Açıldı

 Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü  Öğretim Görevlisi Dr.Şükran Bulut tarafından Kültür Merkezi Güzel Sanat Galerisinde “Gölgeler” adlı sergi hazırlandı.

 

Kendi objektifinden gölgeleri çekerek hazırlanan sergiye öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

 

Sergi açılışından sonra açıklama yapan Öğr. Gör. Dr. Şükran Bulut, ”Bu sergi, birdenbire ortaya çıkmış bir şey değil; Gölgeler Sergisi’nin tabii ki alt yapısında bir şey var. Gölge bizim bir parçamız, hiçbir zaman vazgeçemeyeceğimiz, sürekli bizim en sadık aslında peşimizden gelen, bizi takip eden, bizim sırlarımızı paylaşan, bizim dostlarımızdan bile daha yakın olan bir kavram.” dedi.

 

Konuşmasının devamında Dr. Bulut; “Gölge” dediğimiz kavram aslında bazı ülkelerde veya kültürlerde, toplumlarda farklı şekillerde değerlendirilebiliyor. Mesela Ekvator’da bir bölgede, oranın yerlileri gölgenin tam öğle saatinde yansımamasına bağlı olarak dışarıya çıkmazlarmış; çünkü gölgenin ruhları yükledikleri için, bir anlam yükledikleri için, ruhlarının kaybolacağını yani kendilerinin gerçek hayatta var olmayacaklarını algıladıkları için, öğle saatinde dışarıya çıkmayı reddederlermiş. Gölge her yerde her şekilde var. Edebî eserlerimizde var, bunun üzerine yazılmış şiirler var. Romen Diyojen’in dediği gibi ‘Gölge etme, başka ihsan eylemem. ’ gibi bir söz var, atasözlerimiz de var. Onun dışında da gölge benim için aslında sadece bir leke değil; gölge içi çok dolu beni anlatan ve ifade eden, her insanın özünü anlatan, ruhunu, kişiliğini ve hayatın özetini veren içi çok dolu bir kavram. O şekilde görüyorum. Biraz da sanatseverlerin merak etmesini ve merak edenlerin de gelip sergiyi izlemelerini tavsiye ediyorum. Bugün açıldı sergimiz, 20’sinde de akşam saatine kadar devam edecek. Toplam 32 tane eser var, aslında bu bir seçki yani kapsam olarak çok daha kapsamlı ve büyüktü. Biraz daha çerçevesini daraltıp 32 ile sınırlandırmış oldum.” şeklinde konuştu.

 

Resim İş Öğretmenliği Bölümü öğrencileri sergiyi gezerek, ”Şükran Hocamızın ‘Gölgeler’ adlı sergisine geldik. Bayağı emek verilmiş ve çalışılmış şeyler var. Öğretmenimizin çektiği fotoğraf, bıraktığı anıları bizim, bunlardan çıkardığımız farklı farklı anlamlar oldu tabii ki. Fotoğraflardan gölgelerin bize, anlatmak istedikleri bizim bunlardan çıkarımlarımız tabii sanatçı hocamız farklı bir anlam çıkartmak istese de biz, daha başka bir anlam çıkardık. Gölgelerin gücünü biraz daha ön planda tuttuk. Gölgelerin bizden birer parça olduğunu öğrendik. Bizlere ait olduğunu, bizimle değil de; bizden daha farklı bir harekette bulunabileceğini, bunu fiziksel değil de, belki de ruhsal yönden anlatmak istediklerini öğrendik.” ifadelerini kullandılar.



Haber Tarihi : 20.02.2019

AYLARA GÖRE HABERLER