Organ Bağışı ve Yoğun Bakım Eğitimi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi tarafından “Organ Bağışı ve Yoğun Bakım Eğitimi” isimli program düzenlendi.

 

Tıp Fakültesi Behsan Önol Konferans Salonu’nda düzenlenen program öncesi organ nakil standı açılırken, programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Öztemur ile İdari Yöneticisi Gülseren Karabey, Erzurum Organ Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu, akademisyenler ve idari personel katıldı.

 

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Öztemur, “Burada organ bağışı ve yoğun bakımdan bahsedeceğiz. Bunların eğitiminden donörlerin saptanmasına ve beyin ölümüne kadar yoğun bir programımız var. Gerçekten organ nakli çok önemli bir konu. Belki bizler de ileride organ nakline ihtiyaç duyacağız. O yüzden insanların umudu olmamız gerekiyor hekim olarak. Programımızın amacı bu.” şeklinde konuştu.

 

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, “Başhekimliğimiz tarafından bu konu hakkında çok değerli çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Biz Tıp Fakültesi Dekanlığı olarak bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Öncelikle organ nakli yapılabilen bir merkez olabilmemiz için çalışmalarımız var. Ben çok kısa bir süre içerisinde Üniversitemizin organ nakli konusunda en iyi yerlerden biri olacağına inanıyor ve personelimize bu konuda güveniyorum.” dedi.

 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim ise, “Son yıllarda organ bağışı konusu üzerinde çok daha fazla durulmaya başladı. Yurdumuzdaki sayı çok yetersiz. Bağış konusundaki sayılara bakacak olursak bayanların bağış yapma oranının erkeklerden çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Yapılan bağışların arttırılması için elimizden geldiği kadar çalışıyoruz ama bu çalışmalarımız galiba yetersiz kalıyor fakat madalyonun diğer tarafından bakacak olursak Türkiye organ bağışı konusunda organ nakli konusunda ilk 5 ülke arasına giriyor. Bu da tabii sevindirici bir şey.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ahmet Alim Dr. Fatih Kacıroğlu’na, Prof. Dr. İlhan Çetin Prof. Dr. İclal Özdemir Kol’a, Prof. Dr. Zekeriya Temur ise Dr. Öğr. Üyesi Onur Avcı’ya Organ Nakli ve Yoğun Bakım Eğitimi’ne sağladıkları destekten ötürü teşekkür belgesi verdiler.

 

Belge töreninin sonrasında ise programa geçildi.


Programda; Dr. Fatih Kacıroğlu “Potansiyel Donör Tespiti, Yönetimi Ve Yaşanan Sorunlar, Yoğun Bakımda İletişim, Aile Görüşmesi Ve Onam”, Doç. Dr. Aslı Bolayır “Beyin Ölümü Testleri”, Dr. Cemal Kozak “Radyolojik Görüntüleme”, Prof. Dr. İclal Özdemir Kol “Beyin Ölümü Testleri, Apne Testleri”, Dr. Öğr. Üyesi Onur Avcı “Donör Bakımı”, Prof. Dr. Ünal Kılıç “Organ Naklinin Dini Boyutu” konularında sunumlarını gerçekleştirdiler.



Haber Tarihi : 17.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER