Dâhiliye Romatoloji Anabilim Dalı Şifa Dağıtıyor

Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Dâhiliye Romatoloji Ana Bilim Dalı, yetişmiş uzman hekim kadrosu ve hasta memnuniyetini önceleyen alt yapısı ile hastalarına şifa dağıtıyor. 


2012 yılında kurulan Dâhiliye Romatoloji Ana Bilim Dalı, Sivas dışında Tokat, Giresun, Yozgat, Erzincan gibi çevre illere de hizmet veriyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ali Şahin, “Bölümümüz şu an bölgede en iyi konumda. Çevre illerden çok sayıda tedaviye gelen hastamız var. Tokat, Giresun, Yozgat, Erzincan gibi çevre illere hizmet veren tek Dâhiliye Romatoloji Kliniği özelliği taşımaktadır. Bunun dışında Ankara, Aksaray, İstanbul ve hatta yurt dışından gelip tedavi olan hastalarımız da var.” diye konuştu.

Hem İç Hastalıklara Hem de Romatizmal Hastalıklara Bakıyoruz

6 yıldır, İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı bünyesinde kurulan Romatoloji Bilim Dalı’nda önemli aşama kaydettiklerini de belirten Doç. Dr. Şahin, geleceğe yönelik olarak da uzman yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi. İlimizde en sık görülen hastalıklar hakkında bilgi veren Şahin, “Romatizma dediğimiz zaman, başlıca kemik eklemleri, damarları tutabilen bir hastalık, aklımıza ilk olarak soğuk havalarda veya yağmurlu havalarda yaşanan rahatsızlıklar geliyor. Aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olduğumuz için rahatsızlığa daha geniş kapsamda bakıyoruz. Özellikle Zara´da Akdeniz Ateşi hastalığı çok sık görülmektedir. İlimizde ise genel olarak eklem romatizması, omurga romatizması ve Behçet hastalığı en sık görülen hastalıkların başındadır. Bunun yanı sıra böbrek yetmezliği, tansiyon, şeker hastası olan kişiler de kliniğimize başvurmaktadır.” şeklinde konuştu.

Sivas Olarak Birçok Ülkeden Daha İyiyiz

Dâhiliye Romatoloji kliniklerinin işlerinin zor olduğunu belirten Şahin, “Biz hastanın sadece eklem ağrısı ile romatizmasına bakmıyoruz. Diğer bir yandan şeker, tansiyon, böbrek ve karaciğer hastalıklarına da bakıyoruz. Bir yandan hastalıklarla ilgilenirken diğer yandan hastaya ayrıntılı bilgi vermemiz gerekiyor. Romatizma kronik bir hastalıktır ve 200´den fazla çeşidi vardır. Verdiğimiz bilgiler eğer hasta tarafından uygulanırsa romatizma tedavisi mümkün olan bir hastalık hâline geliyor. Avrupa, Amerika gibi gelişmiş toplumların bilmediği Akdeniz ateşi, Behçet gibi hastalıkları biz burada daha iyi bir durumda tedavi ediyoruz. Sivas ve Cumhuriyet Üniversitesi olarak birçok ülkeden şu an daha iyi durumdayız.” diye vurguladı.

Romatizmal Hastalıklar’ın Genetik Yönü 

 Romatizmal hastalıkların temelinde genetik faktörlerinde etkili olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şahin, “Birçok romatizmal hastalığın genetik yönü vardır. Özellikle Akdeniz Ateşi hastalığında gen tahlili özellikle bizim işimize çok yarıyor. Yine omurga romatizması dediğimiz hastalıkta da genetik tahliller yapıyoruz. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi olarak alanımızla ilgili bütün genetik testleri çalışabiliyoruz.” dedi. 

Sedef Romatizması Döküntüleri: Kangal Balıklı Kaplıca’da Şifa Bulunabilir

Sedef hastalığının tedavisinde ilaç tedavisi ile birlikte Kangal ilçesinde bulunan Balıklı Kaplıca’nın da tedaviyi destekleyici bir özelliği olduğunu belirten Doç. Dr. Şahin, “Özellikle sedef romatizmasında hastalar döküntüyle geliyor. Kollarda, dirseklerde yaygın olan sedef döküntüleriyle gelebilir. Bu döküntüler ortaya çıkmadan etken bulgularla özellikle omurga eklemi tutabilir. Elleri, ayakları dirsekleri, ayak ve ayak bilekleri tutabilir. Hastaların eklem bulguları yok sadece döküntüsü varsa Sivas Kangal’ da bulunan Balıklı Kaplıcalarda doktor balıkların orada özellikle deri döküntüsü olan hastalar şifa bulabilir ama sedef hastalığı iltihabi bir hastalık, bir romatizmal hastalık. Sedeften tamamen kurutmak için hastaların bir yandan da ilaç tedavisini bir şekilde alması lazım.” dedi. 
 



Haber Tarihi : 02.07.2018

AYLARA GÖRE HABERLER