Dr. Korğalı’nın Çalışmasına Ödül

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Elif Ünver Korğalı 1. Uluslararası Avrasya Sosyal Pediatri Kongresi’nde (1st International Eurasian Congress of Social Pediatrics) ‘Orta ve geç prematüre bebek ailelerine uygulanan eğitim programının, aileler ve bebekler üzerindeki etkisi’ isimli tez çalışmasıyla sözlü sunumda birincilik ödülü kazandı.


Uluslararası bir kongrede 38 sunum içinden birinci seçilen çalışma ile Üniversitemizin adını uluslararası alanda duyurulmuş oldu. 

Çalışmasıyla ilgili bilgi veren Dr. Korğalı, 32-37’nci gebelik haftasında doğan orta ve geç prematüre bebeklerin erken doğan bebekler içinde %84’lük bir oranda olduğunu ve bu bebeklerin yeni doğan döneminden itibaren emme ve beslenme sıkıntısı, uyku sorunları, büyüme ve gelişmede gerilik gibi ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.

Bu bebeklerin ebeveynlerinde de ciddi kaygı ve stres olduğunu, annelerin bebeklerini anne sütüyle besleme konusunda önemli sorunlar yaşadığını ve ebeveynlerin bebekleriyle sağlıklı bir iletişim kurmakta zorlandığını söyleyen Dr. Korğalı, çalışmasının bu noktadan yola çıkarak planlandığını ifade etti. 

Dr. Korğalı, “Çalışmaya katılan erken doğan bebeklerin evlerine bebek hemşiresi ile giderek anne ve babalara, anne sütü, bebek bakımı, bebeğin ipuçlarını algılama ve bebeğin gelişimini destekleme konularında yaklaşık 2 saat süren ev ziyaretleri yaptık. Her bebeğin evine toplam 4 kez ziyarette bulunduklarını, bu bebekleri ve ailelerini bebekler 1 yaşına gelene kadar takip ettik.” dedi. 

Çalışmanın sonuçlarıyla ilgili de bilgi veren Dr. Korğalı, “Eğitime katılan ailelerde anne sütüyle beslenme oranı anlamlı olarak artarken, bebeklerde gözlenen uyku, gaz, beslenme sorunlarının da anlamlı derecede azaldığını gözlemledik.” diye konuştu. 

Bu çalışmanın orta ve geç prematüre bebeklere odaklanan ve hem anne hem de babayı içine alan ülkemizde yapılan ilk çalışma olduğunu söyleyen Dr. Korğalı, çok emek harcadıkları çalışmanın kongrede birinci seçilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.
 



Haber Tarihi : 10.12.2018

AYLARA GÖRE HABERLER