“Biyolojik Ritimler ile Beslenme İlişkisi” Semineri

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde “Biyolojik Ritimler ile Beslenme İlişkisi” adlı seminer düzenlendi.

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Aysun Yüksel, “Uyku ile ilgili çalışmalar yaptım. Çalışmalarda uyku ile ilgili çıkan sonuç, obezite ile  ilişkisinin çok güçlü olduğu ve Obeziteyi tetiklediği ile ilgili. Öğrencilikte en çok yaptığımız şey; uykumuzu ötelememiz, uyku düzensizliği yaşamamız. Biyolojik ritimler uykunun en genel formu diye ifade edilebilir. Biyolojik ritim; siyanobakterilerden insanlara kadar birçok canlının, dış dünyada tekrar eden fiziksel etkenlere karşı gösterdikleri döngüsel biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal yanıtlardır. Biyolojik ritimleri inceleyen bilim dalına kronobiyoloji deniyor.” şeklinde konuştu.

 

Beslenmenin zamanın içerisinde ne zaman yemek yiyeceğimizle ilgili olduğunu belirten Dr. Aysun Yüksel, “Bizim de beslenmede bir önemli bağlantı kurduğumuz yer Triptofan amino asididir. Bu her zaman ritmik bir şekilde memelilerde devam ediyor. Bunun gerçekten sirkadyen bozukluğu ile ilgili olduğu söyleniyor. Biyolojik saat 2 saat geriye gidilebildiği söyleniyor. Bununla ilgili insanlarda faz ayarlamalarında sonuçlanmış. Burada uykularımızı 2 saat ötelememiz kolay oluyor; ama 2 saat öne çekmemiz daha zor oluyor. Bu da doğuya doğru gitmek, batıya doğru gitmekten daha zordur. Bizim için buradan Japonya’ya doğru gitmek, zaman ve biyolojik saatimizi ayarlayabilmemiz açısından daha zor; ama Amerika’ya gittiğimiz zaman daha kolay ayarlıyoruz. Beslenme ile ilgili olarak, bununla ilgili neler yapılıyor? Yeme zamanı mutlaka ayarlanıyor. Beynin biyolojik saati ayarlaması gününün 2 ila 3 gün olduğu. 2 veya 3 gün önceden biz yeme saatlerini gideceğimiz ülkeye göre ayarladığımız zaman; özellikle karaciğerimiz, ince bağırsaklarımız biyolojik ritmini daha kolay ayarlayabiliyor, daha kolay biyolojik saatine adapte olabiliyor.” ifadelerine yer verdi.

 

Program sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Dr. Aysun Yüksel’e teşekkür belgesi verdi.



Haber Tarihi : 19.04.2018

AYLARA GÖRE HABERLER