Dünya Sigarasız Günü

 

Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, “Dünya Sigarasız Günü” münasebetiyle gebelikte sigara kullanımının fetüs ve yeni doğan çocuğun sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında açıklamada bulundu.

Dr. Nilüfer Tuğut, “Gebelikte sigara kullanan anne kendi sağlığına zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda fetüs ve yeni doğan çocukta da ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Çünkü sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal bileşen vardır. Bu bileşenlerden özellikle nikotinin ve karbonmonoksitin gebelik sonuçlarını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Nikotin, damarlarda daralma ve uterin arter kan akımında azalmaya neden olmaktadır. Ayrıca nikotin fetüsün akciğerinin kapasitesini ve elastikiyetini azaltır. Sigarada bulunan bu kimyasal bileşenlere maruz kalan fetüsün bağışıklık sistemi etkilenir ve ileri çocukluk dönemlerinde çocukluk çağı astımı, orta kulak iltihabı ve solunum yolu hastalıklarının artışına neden olur. Fetüsün nikotine maruz kalmasının bir diğer etkisi, beyin sapını etkileyerek kardiyo respiratuar kontrol ve uykudan uyarılma görevlerini bozmasıdır. Kanıt temelli çalışmalarda ani bebek ölümlerin dörtte birinin bu nedenle olduğu belirtilmektedir. En önemli olumsuz etkilerinden biri de fetüsün büyümesi için gerekli olan büyüme hormonunu ve insülinin miktarlarını kanda azaltmasıdır. Ayrıca karbon monoksit kandaki oksijen miktarını düşürür, fetüs ve anne arasındaki besin ve gaz alışverişini azaltır ve fetüsün yetersiz beslenmesine neden olur. Bu kimyasal bileşenler kromozomlara da zarar vererek yeni doğanda çocukta kalp defektleri, yarık damak ve dudak gibi konjenital anomalilerin oluşmasına sebep olur.” dedi.

Dr. Tuğut ayrıca, “Nikotin, emzirme döneminde kullanılmaması gereken ilaçlar ve maddeler listesine eklenmiştir. Çünkü emzirme döneminde sigara kullanımı kandaki nikotin miktarının artmasına ve anne sütü oluşumunu sağlayan prolaktin hormonun azalmasına neden olur. Bu hormonun azalması annenin süt miktarını azaltır ve bebeğin kilo alımını engeller. Sigara, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlığı tehdit eden önemli bir sorundur. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 verilerine göre Türkiye'de 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26,5’i her gün tütün ürünü kullanıyor. Erkeklerin tütün ürünü kullanımı 2014-16 arasında azalırken kadınlarda bu oran artıyor. Anne adayları bebeğinize vereceğiniz en büyük miras onlara sağlıklı bir gelecek hazırlamanızdır. Sigarayı bırakmak isteyen anne adaylarımızın Üniversitemiz Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği’nden ve Kadın Doğum polikliniklerinden destek ve danışmanlık hizmeti alabilirler.” ifadelerini kullandı.

 

 



Haber Tarihi : 01.06.2017

AYLARA GÖRE HABERLER