Türk Dünyasından Şiir Dinletisi: Batıya Doğru Akan Nehirler

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Türk Lehçeleri Araştırma ve Geliştirme Kulübü tarafından “Türk Dünyasından Şiir Dinletisi: Batıya Doğru Akan Nehirler” isimli dinleti gerçekleştirildi.


Dinletiye Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Delice, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Açış konuşmasını gerçekleştiren Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Onur Balci, “Farklı programların gelişmiş olması Türk Edebiyatının bir bütün olduğu gerçeğini değiştirmez. Zira Ali Şir Nevai’nin ölümünden yüzlerce yıl sonra Anadolu’dan hazine yazılması, Fuzuli’nin namının tüm Türk ülkelerine yayılması ulusumuzun tarihini göstermektedir. Çağdaş Türk Dünyasında da durum değişmemiştir. Aslında bakılırsa dilimiz ve edebiyatımız Çolpan’ın da dediği gibi birliğimizin sönmez cevabıdır. Bu nedenle biz İstanbul’da çıkan bir gazetenin Kazan’da da okunduğu ve anlaşıldığı Kırgız bozkırlarında Cahit Sıtkı’nın şiirlerinin okunduğu Türkiye’deki ders kitaplarında Şehriyar’ın, Abdullah Tukay’ın anlatıldığı, evlerimizde bu şair ve yazarların eserlerinin bulunduğu günlerin umut ve hayaliyle yaşıyoruz.” dedi.


Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Delice, “Bu programda şiirlerin ezbere okunabilmesi çok önemli. Bunu önemsiyorum. Ezber demek şiiri yazan şairin hakkında şiirin kendisi hakkında bir o şiirin oluşturulduğu lehçe şive ve dil hakkında önemli bilgiler elde edildiği anlamına geliyor. Sizlerin şarkı ezberlemenizi kendinizi yetiştirmek istediğiniz lehçe ve şiir anlamında türkü ezberlemenizi şiir ezberlemenizi ve bölümde aldığınız derslerin böylece edebi bir zevkle taçlandırmanızı arzu ediyoruz. Bu arzumuzu çok güzel bir şekilde gerçekleştirmiş olacağınızı umut ediyorum ve ondan hiç şüphem yok zaten.” diye konuştu.


Konuşmalardan sonra şiir dinletisine geçildi. Dinletide Türk Dünyası’ndan Magcan, Şehriyar, Sezai Karakoç, Bahtiyar Vahapzade, Erdem Bayazıt, Metin Eloğlu şairlerin şiirlerinin yanı sıra, Nazende Sevgilim gibi şarkılar da seslendirildi.



Haber Tarihi : 02.04.2019

AYLARA GÖRE HABERLER