Kafkas Türkleri

Üniversitemiz Türklük Birimi Takvimi etkinlikleri çerçevesinde Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü öğrencileri tarafından ‘Kafkas Türkleri’ konulu konferans gerçekleştirildi. 


Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa; Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Eminoğlu, öğretim elemanları ile çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı. 

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başladı. 

Açış konuşmasını yapan, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan, “Kafkasya bizim coğrafya olarak en yakınımızda olmasına rağmen, belki de tarihî ve siyasi bakımdan en az ilgilendiğimiz alanlardan bir tanesidir. Hâlbuki Türkiye’nin ve Türk Dünyası’nın güvenliği bir bütün olarak düşünülecek olursa bizim hepimizin birbirimizden haberdar olması açık bir biçimde ortaya çıkar. Bütün Kafkasları kucaklamamız ve Kafkaslarla sıcak ilişkilerimizi devam ettirmemiz gerekli. Literatür Kafkaslara yönelik çok farklı bilgiler aktarıyor, çok kozmopolit yapıdan bahsediyor; ama biz Türkiye Türkleri olarak, Türk Dünyası’nın batı ucu olarak Kafkasları kucaklıyor ve onları kendimizden bir parça olarak kabul ediyoruz.” diye konuştu. 

Daha sonra Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencilerinden Emrecan Yük, Kafkas Tarihi; Elif Kaya ise Kafkasya coğrafyasında yaşayan Türkler hakkında sunum yaptılar.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Eminoğlu, ”Zannediyorum bir farkındalık oluşturabildik. Ben düşündüm ki sınırların ötesinde, başka kıtalarda da olabilir, Türk dilini konuşanlar bizim kardeşlerimiz ve hepimiz aynıyız. Bu programda zannediyorum, buna bir damla katkıda bulunduk.” dedi.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Eminoğlu, programı hazırlayıp sunan öğrencilere teşekkür belgesi verdi.
 



Haber Tarihi : 28.05.2018

AYLARA GÖRE HABERLER