SCÜ Akademisyeni, TV Programında Depreme Dair Konuştu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Kanal 58'de yayınlanan Gazeteci Aydın Deliktaş’ın sunduğu ve İnşaat Mühendisi Orhan Tel’in de katıldığı "Yakın Plan" adlı programda Kahramanmaraş’ta yaşanan depreme dair açıklamalarda bulundu.

 

İlk olarak dünya üzerinde 7 büyük plaka olduğundan bahseden Prof. Dr. Kavak, ayrıca irili ufaklı plakaların varlığını ve dünyanın iç yapısından dolayı plakaların sürekli hareket halinde olduğunu sözlerine ekledi. Kavak, bu küçük plakalardan Anadolu, Arap ve Avrasya levhalarının Türkiye’yi şekillendiren plakalar olduğundan bahsetti. Plaka sınırlarında fay hatları oluştuğundan bahseden Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, plakalar arası hareketlilikten kaynaklanan kırılmaların depremlere sebep olduğunu belirtti.

 

Sivas özelinde de konuşan Kavak “Sivas il sınırları içerisinde Erzincan’dan Gölova’ya; oradan da Suşehri ve Koyulhisar’a uzanan ve Kelkit Vadisinde yer alan depremselliği yüksek Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) yanı sıra depremselliği oldukça düşük olan ve yine diri fay niteliğinde olmak üzere Altınyayla’dan Divriği’ye kadar uzanan Deliler ve Divriği Fayları; daha güneyde bulunan Sarız, Gürün, Beyyurdu ve Ayvalı Fayları bulunmaktadır. KAF dışındaki fayların şu anki veriler ışığında ilimizde bir deprem üretmeyeceğini düşünüyorum.” dedi.

 

Sivas özelinde konuşmaya devam eden Prof. Dr. Kavak sözlerine şöyle devam etti:

 

“Son iki depremin odak merkezlerine yaklaşık 190 ve 250 km uzaklıkta bulunan Sivas kent merkezinin kurulduğu alanın özellikle güney kısmı Kızılırmak’ın getirdiği alüvyal arazilerden oluşuyor. Geriye kalan kısmı ise kireçtaşı, marn ve jips içeren diğer arazilerden oluşur. Özellikle alüvyal araziler üzerine bina yapılırken çok dikkat etmek gerekiyor, çünkü suya doygun arazilerde deprem sırasında binaların yan yatmasına kadar neden olabilecek zemin sıvılaşması tehlikesi mevcut.”

 

Kavak son olarak, “Deprem bilincimiz 1999 Marmara Depremi’nden sonra gelişmiş olsa da hala eksiklerimiz çok fazla. Yakın zamanda yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrası binalarının sıkıntılı olduğunu düşünen bina sahiplerinin binalarını kontrol ettirmelerinde fayda var. Yakın zamanda Sivas için görünür bir depremsellik sıkıntısı olmadığını söyleyebiliriz.” diyerek sözlerine son verdi.



Haber Tarihi : 10.02.2023

AYLARA GÖRE HABERLER