Üniversitemiz Tarihi Bir Atmosfer Sunmaya Hazırlanıyor

Üniversitemiz, Sivas halkı, öğrenciler ile yerli ve yabacı turistlere tarihî bir atmosfer sunmaya hazırlanıyor.

Üniversitemizde Osmanlı, Selçuklu ve Cumhuriyet dönemine ait tarihî eserlerin sergileneceği mini Sivas açık hava müzesi kurulmasına yönelik çalışmalarda sona gelindi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın öncülüğünde Sivas Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Serdar Korkmaz tarafından hazırlanan ve ‘MiniaSivas’ adı verilen proje kapsamında şehrimizde çeşitli dönemlere ait 30 eser üniversitemizde sergilenecek.

Sivas’ta bir ilk olan “MiniaSivas” ilimizde tarih ve inanç turizmi kapsamında da değerlendirilebilecek. Sivas Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından yürütülen projede eserler Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan projeler belli oranlarda küçültülerek el oyması suretiyle hazırlanıyor. 

Üniversitemiz yerleşke içerisinde sergilenecek Türk-İslam tarihine damga vurmuş eserler arasında Divriği Ulu Camisi ve Darü’ş-şifası, Gökmedrese, Valilik Binası, Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi, Kale Camisi, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami, Arkeoloji Müzesi, Selçuk Anadolu Lisesi, Meydan Camisi, Taşhan, Kurşunlu Hamamı, Behrampaşa Hanı, Kangal Alacahan, Ziyabey Kütüphanesi, Güdük Minare, Çevre Kültür Sanat Evi ve Jandarma Binası yer alıyor.

Geçmişten bugüne kültür ve medeniyet birikimimizi yansıtan mimari eserlerin minyatürlerini bir araya getiren MiniaSivas’ta bu eserlerin yanı sıra sivil mimari örneklerini taşıyan 10 adet konak da yer alacak. 

Önümüzdeki aylarda açılması planlanan MiniaSivas için atölyesinde hummalı bir çalışma yürüten, Sivas Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Serdar Korkmaz, bazı eserlerin minyatürlerinin şimdiden bittiğini yakın bir zamanda tüm eserlerin tamamlanacağını belirtti.

Korkmaz, “Şu an Sivas’ın tarihî mabetlerini minyatürize ederek öğrencilerimize, Sivas halkına ve turistlere tanıtmayı amaçlıyoruz. 2018 yılında Rektörlüğümüzün bize vermiş olduğu bu görevle MiniSivas’ı projelendirdik. Öğrencilerimizle beraber bu projenin önce çizimlerini ve ölçekli olarak küçültmesini yaptık. Daha sonra malzeme seçimlerimize karar verdik. Aldığımız malzemeleri de işleyerek sanat hâline getirdik. Bu süreçte 10 binden fazla malzeme elimizden geçti. Yüzlerce saatlik çalışma süreci sonunda ortaya bu eserler çıktı. Çok kısa bir süre sonra da eserlerimizi sergilemeye hazır hâle geleceğiz.” dedi.

Konuşmasının devamında Korkmaz, “Yapılan bu eserler Üniversite içerisinde oluşturulacak MiniSivas alanına yerleştirilecek. Bu alana küçük bir Sivas Meydanı havası verilecek. Gelen turistlerimiz de bu mekânı yakından tanıma şansı yakalayacaklar. Şu an 20 tane eserimizin yapılması planlandı. Çifte Minaremiz, Kale Camisi, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Valilik Binası ve Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi olmak üzere 6 tane eserimiz tamamlandı. Kongre Müzemizi 100’üncü yıl etkinliklerine yetiştirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yapılan eserlerde Kayseri’nin Tomarza taşının kullandığını söyleyen Öğr. Gör. Korkmaz, “Eserlerimizde nasıl bir taş kullanacağımız konusunda bir araştırma yaptık. Araştırma sonucunda Kayseri Tomarza Grisi dediğimiz işlemesi kolay bir taşı tercih ettik. Bu taş ilk çıktığında ve işlerken biraz yumuşak fakat yerine koyduğunuz zaman güneşin etkisiyle sertleşme oluşuyor. Böylece daha da dayanıklı hâle geliyor. İşlemesinin kolay olması ve daha dayanaklı olmasından dolayı Kayseri taşını tercih ettik. Sivas’ta çıkarılan taşlar bu eserleri yapmaya elverişli olmadığından dolayı Kayseri taşını tercih etmek zorunda kaldık.” ifadelerine yer verdi.

 



Haber Tarihi : 28.08.2019

AYLARA GÖRE HABERLER