“Türkiye’de 5 Milyona Yakın Engelli Var”

Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu’nda engellilerin sosyal, kültürel ve ekonomik durumlarına ilişkin konferans düzenlendi.

 

Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Suşehri Timur Karabal MYO Öğretim Görevlisi konuşmacı Dr. Didem Kayahan Yüksel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Engelli bireylere dikkat çekmek, onların topluma katılımına yönelik yapılan konferansta Dr. Didem Kayahan Yüksel, "Bu konferans kapsamında toplumun bir üyesi olan bizlerin, engelli bireylerle nasıl ve ne şekilde daha doğru iletişime geçmemiz gerektiği üzerine önerilerde bulunacağız." dedi.

 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 5 milyona yakın engellinin bulunduğunu anlatan Dr. Yüksel bunun da nüfusun yüzde 12'sine tekabül ettiğini hatırlatarak, engellilerin sorunlarının çözümü noktasında herkese görev düştüğünü belirtti.

 

Engellilerin bakım ve rehabilitasyon oranının ülkemizde çok düşük olduğuna vurgu yapan Yüksel, “Bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanan engellilerin oranı sadece yüzde 9.

 

Engellilerin yüzde 66,9’unun yolların ve yaya kaldırımlarının, yüzde 66,3’ünün konutların, yüzde 59,5’inin alışveriş merkezlerinin, yüzde 58,4’ünün ise kamu binalarının engelli kullanımına uygun olmadığını ifade etti.

 

Dr. Yüksel konuşmasını şu sözlerde noktaladı:

“Ortopedik engellilerin yüzde 32’sinin fiziksel çevre düzenlemelerinin yetersizliği nedeniyle sokağa çıkamadığını, yüzde 29’unun sosyal ve kültürel etkinliklere katılamıyor. Üniversite mezunu engelli oranı ise yüzde 1,8.”



Haber Tarihi : 31.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER