Üniversitemiz Hastanesinde Şifa Bulan Hastalar

Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanemizde başarılı ve riskli bir ameliyatla, umudunu kaybetmiş bir hastamız şifa buldu.

Tansiyon ve baş dönmesi şikâyetleri ile başvurduğu hastanelerden Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen 83 yaşındaki Hüseyin Aycan, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şinasi Manduz tarafından muayene edilmesi neticesinde anevrizmaya bağlı olarak aort damarının yırtıldığı ve vücudundaki kanın 3/4’ünün karnına boşaldığı tespit edildi. Hemen ameliyata alınan Aycan, yaklaşık 4.5 saat süren operasyonun ardından sağlığına kavuştu.

Hasta hakkında bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şinasi Manduz, “Hastada daha önce abdominal aort anevrizması vardı. Hasta bize damar yırtığıyla geldi. Hastanın vücudundaki mevcut kanın 3/4'ü karnının içine boşalmış durumdaydı. Biz kendisini acil serviste gördüğümüzde şoktaydı. Tansiyonu 50'ye 60'dı, mevcut hemoglobini 16-17 olması gerekirken 5 civarındaydı. Soğuk soğuk terlemesi vardı, hastayla iletişim kurmakta zorlanıyorduk. Acil müdahale edilmesi gerekiyordu. Bu durumdaki hastaya stent takmak çok zordu. Birçok merkezle görüşüldü, hastanın riski anlatıldı. Bu tip durumlarında hastanın kaybedilme oranı yüzde 80 civarında. Yakınları ile görüştük ve bu tabloyu tersine çevirmek için elimizden geleni yapacağımızı söyledik. Kan merkezimizle görüştük, 10 ünite kan ve 3 ünite aferez hazırlandı. Hastanın mevcut olan kanını kaybetmemesi için toraks bölgesini önce göğsünden açtık kalbin önüne yani sol kolun alt tarafına ana damara klemp konuldu. Daha sonra karın açıldı ve burada biriken litrelerce kan boşaltıldı. Hastanın böbreklerini altında her iki bacağına doğru 8-10 santim civarında anevrizma olduğu gibi yırtılmıştı. Hasta bize geldiğinde karaciğer ve böbrek fonksiyonları bozuktu, ameliyattan sonra hasta kısa sürede toparlamaya başladı. Şu anda genel durumu çok iyi." dedi.

Aycan'ın kızı Nuran Barış ise, "Babam hastaneye geldikten sonra, kurtulma şansının yüzde 20 olduğunu söylediler. Ben de Ankara'daydım. Umudumuzu yitirmiştik, bari cenazesine yetişelim diye geldik. Ama Allah'a çok şükür Hocamızın sayesinde babam kurtuldu. Hocamıza ve Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’ne teşekkür ederim.” dedi. 

 

HABERLE İLGİLİ VİDEOLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

www.youtube.com/watch KANAL 58

www.youtube.com/watch SRT



Haber Tarihi : 25.05.2017

AYLARA GÖRE HABERLER