Kötü Karnelere Ceza, İyi Karnelere Büyük Ödül Olmamalı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ayla Uzun Çiçek yılsonu karneleri hakkında açıklama yaptı. 



Tatil dönemlerinde velilerin ve öğrencilerin yanlış davranışlarının olduğunu belirten Dr. Çiçek, “Bu Cuma ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri karne alacaklar ve uzun bir tatil dönemine başlayacaklar. Arada bayram tatili de var. Tatilde genellikle çocuklar bize geldiklerinde anne-babaların, çocukların sıkça yapmış oldukları hatalar karşımıza çıkıyor. Bu hatalardan birisi çocukların yüksek düzeyde teknolojiye maruz kalmaları. İkinci yapılan hata ise çocukların okumayı veya çalışmayı tamamen bırakıyor olmaları. Televizyonla veya teknoloji ile ilgili sıkıntılar şöyle; çocuklar bütün günlerini, teknoloji karşısında geçiriyorlar. Bunun dezavantajı: çocuklar gerçek ilişki geliştiremiyorlar ve bu tür aletler karşısında yalnızlaşıyorlar. Çocuklar, zihinsel becerilerini geliştirecek üretici düşüncelerini geliştirecek imkânlar bulamıyorlar bu aletlerin karşısında.  Çocuklar ve anne babalar genellikle tatilleri geç zamanlara kadar oturmak, geç saatlere kadar uyumak hatta ikindi vaktinde kahvaltı yapmak gibi düşünüyorlar. Bu durumda da çocukların hem uyku hem de beslenme alışkanlıklarında ciddi değişiklikler gösteriyor, bu da çocukların bedensel ve ruhsal gelişmelerinde sıkıntı oluşturabiliyor.” dedi


Tatilde çocuklar ders çalışsınlar mı?


Tatil dönemlerinde belirli bir aralıkta kısa kısa ders çalışmanın öğrenci için faydalı olacağını belirten Dr. Çiçek, “Aslında tatil yoğun bir tempo ve onun ardından verilen bir dinlenme süresi. Ama biz genellikle tatilin başlamasından 10-15 gün sonra artık çocukların özellikle eksik, yetersiz gördüğümüz derslerine çalışmalarını en azından günde yarım saat kadar veya haftanın herhangi bir gününü derslerine ayırmalarını öneriyoruz, bu şekilde de ağustos ayının sonlarına kadar devam etmelerini öneriyoruz.” dedi.


Karne İyi veya Kötü Geldi, Anne Baba Ne Yapsın: Kırık Notlar Aşırı Cezalandırma, İyi Karnelere Çok Büyük Ödüller Olmamalı


Yaz tatilinin başlangıcının işareti olan karnelerde gelen sonuca göre ailelere uyarılarda bulunan Dr. Çiçek, “Öncelikle karne iyi geldiyse mutlaka çocuğu manevi ödüllendirme dediğiniz ödüllendirme ile ödüllendirmek lazım. Bu ne demek? Çocuğu takdir etmek, övmek, sana güveniyorum mesajını vermektir. Anne babalara önerimiz şu. Öncelikle iyi olan derslerden başlasınlar. İyi olan dersleri ön plana çıkarsınlar veya birinci dönemde düşük olup da ikinci dönemde artırdıkları dersleri varsa onları ön plana çıkarsınlar ve sonradan eksik olan dersleri konuşmakta fayda var. Eskiden karneler internet ortamında değilken, anne babalar için de karneler bir sürpriz oluyordu, şimdi e-okuldan anne babalar da önceden çocukların karnelerini görebiliyorlar. Bu durumda da karnedeki kırık notlara karşı hazırlıklı olabiliyorlar. Eskiden bizim daha sık karşımıza çıkan karnedeki notları düzeltme, değiştirme, karne hesaplama veya o gün evden kaçma gibi tepkileri artık daha az görüyoruz ama yine de anne babalara önerimiz kırık notlar aşırı cezalandırma, iyi karnelere çok büyük ödüllerin olmaması yönünde. Zaten çocuk orada yapması gereken görevi yapıyor bu noktada da aşırı ödüllendirmede sıkıntı oluşturabiliyor, çünkü iyi bir karne getirirsen tablet alacağım gibi rüşvete benzer bir durum ortaya çıkabiliyor.” dedi.
Biz de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak tüm öğrencilerin, anne babaların ve öğretmenlerin cuma günü başlayacak yaz tatillerinin sağlıklı, mutlu ve huzur dolu geçmesini diliyoruz. 
 



Haber Tarihi : 08.06.2018

AYLARA GÖRE HABERLER