Dünden Bugüne Sağlık Yönetiminin Gelişimi

 Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nün 10. yıl kuruluş kutlamaları kapsamında Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Dünden Bugüne Sağlık Yönetiminin Gelişimi” adlı konferans düzenlendi. 


Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Hatice Tel Aydın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hatice Ulusoy, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Enis Baha Biçer, öğretim elemanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması başlayan program, açılan kermesle Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’ne bağışlanmak üzere bağış toplanması ve Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında mücadele eden askerlerimize öğrencilerimizin yazdıkları mektubun okunması ile başladı.

Sağlık Yönetimi Bölümü Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Ulusoy bölümün kuruluşundan bu güne kadar yapılan faaliyetlerle ilgili bilgiler vererek, “Bugün burada bizlerle beraber bölümümüzün 10. kuruluş yılı kutlama töreninde bizlerle aynı heyecanı yaşayan siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum. Etkinliklerde emeği geçen hem öğretim elemanlarımıza hem de öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın ise, “Sağlık ve sağlıklı olmak her insanın sahip olduğu en önemli değerdir ve iyi bir sağlık hizmeti almak ise yasalarla güvence altına alınmış temel kişisel haklardan biridir. Sağlık kurumlarının yönetilmesi hem hizmeti verenler hem de bu kurumlardan hizmet alanlar için son derece önemli bir konudur. Ülkemizde sağlık kurumları yönetimi ilk kez 1963 yılında Sağlık İdaresi Yüksekokulu’nda kurulmuş ve geride kalan elli yılı aşkın bir süre içerisinde de ülkemizin birçok üniversitesinde bugün bu alanda lisansüstü eğitimler verilmiştir. Fakültemizin Sağlık Yönetimi Bölümü ise Fakültemizin 5. bölümü olarak Yükseköğretim Kurumu Başkanlığı (YÖK) kararıyla açılmış olan bir bölümdür ve on yıldır bu alanda sağlık yöneticisi adayları yetiştirme çabasını başarıyla sürdürmektedir.” diye konuştu.


Açış konuşmalarının ardından geçilen konferansta Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, “Sağlık yöneticiliği dünyanın en zor yönetim alanlarından bir tanesi, bu zor göreve talip olduğunuz için sizleri kutluyorum. Sağlık yöneticileri olarak bizler sadece hastanelerin yönetimine değil tüm sağlık sistemlerinin yönetimine talibiz. Sağlık yöneticileri alanı oluşturan beş temel değişken olan, çevresel faktör, başkalarıyla birlikte çalışma düzeni, organizasyonun amaçlarının gerçekleştirilmesi, sınırlı kaynaklardan en fazla yararlanma, etkililik ve etkenlik arasında denge kurmak zorundadır.” dedi. 

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Tengilimoğlu, “Ülkemizin sağlık sistemini belli bir seviyeye getirmek istiyorsak eldeki kaynakları değişen çevre şartlarını da dikkate alarak sürekli değişen çevre şartları, iklim ve teknolojik değişimleri yakından takip etmek gerekir. Teknoloji değişiyor, teknolojinin girmediği bir alan yok. Sağlık alanında da teknoloji çok gelişmiş bir durumda, her gün yeni cihazlar, yeni teknolojiler üretilip sağlık alanına transfer ediliyor. Sağlık yöneticiliği zor bir meslek dalı. Çünkü büyük bütçelere sahip. Sağlıkla ilgili hastane bütçelerine baktığınızda yıllık SGK’ya gönderdiğimiz bütçeler çok büyük, başka bir işletmede bu kadar büyük bir bütçe yok. Bu bütçelerin yönetilmesi kolay değil. Orada yapacağınız yüzde 1’lik (%1) tasarruf bile gerçekten çok büyük meblağlara denk gelmektedir.” ifadelerini kullandı. 

Program sonunda Sağlık Bilimleri Bölümü tarafından etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür belgesi takdim edildi. 
 



Haber Tarihi : 21.02.2018

AYLARA GÖRE HABERLER