Kurban Alırken ve Keserken Nelere Dikkat Edilmeli

Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, kurban alımında ve kesiminde, etin muhafaza edilmesinde nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin soruları cevapladı.

Kara, kurban alırken üç hususa dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, ”Birincisi, hayvanın sağlıklı olmasıdır. Sağlıklı hayvandan kastımız şudur: Genel görüntüsü, ayakta durması, uzuvlarının yerinde olması; boynuz, göz, ayak gibi uzuvlarının görünürde sağlam olması, tüyünün parlak, berrak olması, burun ve gözyaşı gibi akıntıların olmaması gibi temel hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bir diğer husus ise hayvanların menşeinin mutlaka bilinmesi gerekir ve sağlık raporu adını verdiğimiz şehadetnamesinin olması lazım. Diğer bir deyişle, kesilen hayvanların hekimler tarafından kontrol edilmiş, aşıları zamanında yapılmış olması gerekmektedir. Üçüncü husus ise mümkün mertebe bilinen yerlerden hayvan alınmasıdır.” diye vurguladı.

Hayvan sağlığının önemli olduğuna değinen Kara, kesim yapılırken sağlık koşullarına riayet edilmesinin önemli olduğunu anlattı.

Kara, mümkün mertebe kesimin mezbahalarda veya belediyelerin belirlediği yerlerde yapılmasını ifade etti. Kara, kurban kesiminden sonra ortaya çıkan hayvan atıklarının çevreye atılmaması gerektiğinin altını çizerek, “Hayvanların işkembeleri, kanları, kelle derileri gibi atıklar çevremizi çok ciddi şekilde kirletip insan sağlığını tehdit ettiği için bunların kontrol altına alınabilecek ortamlarda kesilmesi gerekir. Bir diğer konu ise hayvanların ehil insanlar tarafından boğazlanıp yüzülüp ve parçalanması lazım. Özellikle yatırılma, boğazlama sırasında acemi insanların hayvanlara acı çektirdiğini görmekteyiz. Burada hem hayvanlara zarar verilmekte hem de acemi kasaplar kendilerine zarar vermektedirler.” dedi.

Kurban kesiminden sonra da yapılması gereken şeylere de dikkat çeken Kara, etin sağlık açısından bir süre dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kara, “Mümkün olduğu kadar oda ısısında bir miktar bekledikten parçalama ve muhafaza işlemlerini yapmak en doğru harekettir. Etleri muhafaza noktasında, havalar çok sıcak, buzdolabı şartlarında saklayalım. Buzdolabı şartlarında dondurulmamış +4 derecedeki etlerin muhafazası bir haftayı geçmemeli. Eğer dondurulmuş ürün olarak muhafaza edeceksek de -18 derecede derin dondurucularda muhafaza etmek en doğrusudur. 6-8 ayı geçmeyecek şekilde küçük paketler hâlinde derin dondurucularda muhafaza edebiliriz.” diye konuştu.

 



Haber Tarihi : 25.08.2017

AYLARA GÖRE HABERLER