“İnsanlara Hizmet Ediyoruz, İnsanlığa Hizmet Ediyoruz”

Üniversitemizin bilimsel çalışmalarını artırmak, insanlığın sorunlarına çözüm üretmek için akademisyenlerimizin yürüttüğü çalışmalara Rektörlüğümüz destek vermeyi sürdürüyor.


Dünyada ölümcül hastalıklar arasında ikinci sırada yer alan kanserle ilgili Rektörlüğümüzün himayesinde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven başkanlığında Kanser Çalıştayı düzenlendi.


Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Taşkın, Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Eczacılık Fakültesi Dekanı Ahmet Alim, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, ilimizden ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ile öğrenciler katıldı.


Çalıştay Başkanı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven yaptığı açış konuşmasında kanserin çağın en ölümcül hastalıklarından birisi olduğunu vurguladı.


Prof. Dr. Ataseven bu hastalığın sadece sağlıkla ilgili olmadığını hem tanı hem de tedavi açısından çok ciddi ekonomik boyutlarının olduğunun altını çizerek, “Hem insanlara faydalı olma hem de ekonomik sebeplerden dolayı dünyada AR-GE faaliyetleri yapılan bir hastalık grubu. Üniversitemizde bireysel olarak çok fazla miktarda kanser üzerine çalışan arkadaşımız var. Var olan bu potansiyeli bir araya getirmek ve başı sonu belli olan bilimsel faaliyetleri ortaya koymak için kanser grubunu oluşturmaya karar verdik.” dedi.


Rektörlük olarak her interdisipliner, multidisipliner şekilde bu faaliyetleri organize etmek istediklerini söyleyen Prof. Dr. Ataseven, Mühendislik Sosyal, Sağlık ve Fen Bilimlerinden yani tüm branşları kapsayacak şekilde bir ekip oluşturduklarını belirtti.


Prof. Dr. Ataseven, “Kanser deyince sadece kanserin kendisiyle birebir örtüşen bir faaliyette veya bir araştırmada bulunmak doğru olmaz. Onunla ilgili olabilecek, örneğin bir yara iyileşmesi hakkında da bizim çalışmalar yapmamız gerekiyor. Yara iyileşmesini bilmeden, anjiogenzi bilmeden kanseri anlamamız doğru olmaz. Öyleyse kanser diye çalıştığımız, yaptığımız araştırmalarda diğer sağlıkla ilgili kısımlarda da onlara bir öngörüde bulunmuş veya onlara bir yol göstermiş olacağız. Önümüzde çok zor bir hastalık grubu var. Emperyal düşünceleri olan bir hastalık. Hem de köken aldığı vücut bulduğu ortama zarar veren, tahrip eden nankör bir hastalık grubu ve yayılmacı bir politika izliyor.” diye ekledi.


Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ise konuşmasında, “Üniversitelerin 2 önemli görevi var. Birisi araştırma diğeri eğitim. Eğitim zaten devam ediyor, eğitimin kalitesini artırarak devam ettirme yolunda ilerliyoruz. Diğeri de araştırma birçok alanda yapılıyor. Göreve geldikten sonra bizim düşündüğümüz bazı çalışmalar vardı. Birkaç konuyla ön plan çıkalım istiyorduk. Sağlıkta da kanser çalışmalarını seçmiştik.” ifadelerine yer verdi.


Üniversite bünyesinde başta sağlık bilimleri olmak üzere çeşitli çalışmalar yürüten çok sayıda akademisyen olduğunu aktaran Rektörümüz, “Biz bu çalışan bilim insanlarını bir araya getirmek istiyoruz. Birlikte bir şeyler yapılsın. Disiplinler arası çalışmalar yapılsın. Üniversitemizi ön plana çıkaracak çalışmalar noktasında biz, hep şunu söyledik: Hocalarımız araştırma yapsınlar, biz destekçisiyiz. Oluşturduğumuz çalışma gruplarından bir tanesi de kanser çalışma grubu idi. Eylül ayında yapılacak olan büyük bir sempozyum var. Kanser hepinizin bildiği gibi dünyada ikinci derecede ölüm vakalarının yaşandığı bir hastalık. Üniversite olarak bu konuda bir şeyler yapabilirsek kendimizi mutlu hissederiz. İnsanlara hizmet ediyoruz, insanlığa hizmet ediyoruz. İnsanlığa hizmet edenlerde saygı görecek insanlardır.” diyerek sözlerine son verdi.


Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın konuşmasının ardından akademisyenlerin konuyla ilgili sunumlarına ve bildirilerine geçildi.

 



Haber Tarihi : 06.05.2019

AYLARA GÖRE HABERLER