Maliye Bakan Yardımcısı Üniversitemizde Konferansa Katıldı

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Kulübü tarafından "Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi" adlı konferans düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Vali Davud Gül, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Taşkın, Ak Parti İl Başkanı Ziya Şahin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Dekanı Prof. Dr. Adem Doğan, akademisyenler ile öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda konuşmacı olarak katılan Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, hükûmet sistemi değişikliğini anlatırken halkın iradesinin somutlaşmış olduğu alana müdahalesini de anlattıklarını söyledi.

Geçmiş hükûmet sistemiyle ilgili yaşanan sıkıntılardan bahseden Yavilioğlu, "En yakını 28 Şubat. O dönemde olduğu gibi Refah-Yol Hükûmetinin içerisinden 58 milletvekili tehdit ve şantajlarla hükûmetten alınmak suretiyle bir hükûmet düşürüldü. Türkiye'de yaşanan bir olay bu." dedi.

Yavilioğlu, halkın elinden alınan bu gücün halkın eline tekrar verilmesi için bir Anayasa değişikliğinin yapıldığını belirterek, "Bu Anayasa değişikliği Meclis’ten geçti ve sizin önünüze getirilmiş oldu. Esasında halkın iradesinin üstünde başka bir iradeye, halkın hakemliğinden başka bir hakemliğe izin vermemek vardır. 'Halk ne derse o olsun'u istemek vardır. Yani merkezinde halkın olduğu, geçmiş dönemlerde olduğu gibi başka mekanizmaların devreye giremeyeceği bir sistemin yeniden konulması ve bu sistemin kişiye, kuruma, azınlık bir kesime bağlı olmaksızın sistematik bir şekilde, bir sistem dâhilinde, halk ve geleceğe devredilmesi mantığı vardır." ifadelerini kullandı.

"Milletvekillerinin halk tarafından seçilmiş olduğu yerde Cumhuriyet tartışması yapılmaz, bu haksızlıktır. Vergiler tek merkezden yönetiliyor, eğitim siteminde bir farklılık yok, güvenlik güçlerinin yine tek merkezden düzenlendiği sistem üniter yapılı bir rejim sistemi. Dolayısıyla rejim tartışmalarını doğru bulmuyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine karşı olanlar parlamenter sistemin referansının demokrasi olduğunu ama Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin referansının demokrasi dışı bir unsur olduğunu gündeme taşıyorlar, böyle bir algı oluşturuyorlar.” dedi.

Program sonrası İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Doğan, Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu’na katılımlarından ve katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

 

HABERLE İLGİLİ VİDEO İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

 

 

www.youtube.com/watch  VİZYON 58 

 



Haber Tarihi : 15.03.2017

AYLARA GÖRE HABERLER