Bugün Bir İnternet Sitesinde Yer Alan “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde Büyük Sağlık Skandalı” Başlıklı Haberle İlgili Basın Açıklaması

Bugün Sivas merkezli yerel bir gazetenin internet sitesinde “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde Büyük Sağlık Skandalı” başlığıyla bir haber yer almıştır.


Hastanemizde vefat eden “Bebek Tanış” isimli hastanın ani bebek ölümü sendromu nedeniyle kaybedildiği yapılan tetkiklerle tespit edilmiştir. İnternet sitesinde yer alan iddiaların aksine bebeğin kalbinin açılması veya herhangi bir cerrahi girişim yapılması söz konusu değildir.


Ani Bebek Ölümü Sendromu; nedeni bilinmeyen ve birçok sebebe bağlı olarak gelişebilen, ileri inceleme ile tespit edilebilen, tüm dünyada görülen bir ölüm sebebidir.


Ayrıca ailenin ilk bebeği olduğu için daha sonra doğacak bebekleri için hocamız tarafından bu durumun genetik bir hastalık olup olmadığının tespit edilmesi ve sonraki gebeliklerde önceden tedbir alınması adına otopsi önerilmiş fakat aile kesin bir dille reddettiği için yapılmamıştır.


Bebeğin hayata tutunması için modern tıbbın verdiği imkânlar dâhilinde her şey hekimlerimiz tarafından yapılmış ama bebeğimiz yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetmiştir.


Hastanemizi ve Üniversitemizi yıpratmak amacıyla mesnetsizce yapılan bu haber, gazetecilik ilkeleri arasında yer alan tarafsızlık ve objektiflik ilkelerine aykırı davranmanın bir örneğidir. Toplumun haber alma özgürlüğünü sağlamakla yükümlü olan bir basın organının masa başı haberciliği ile devletin kurumlarından birini yıpratmaya çalışması kaygı vericidir.


Doğruluğu kanıtlanmamış her şey kanunlar nezdinde iddiadan ibarettir ve Anayasamızın 38. maddesinde, “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.” şeklinde düzenlenen masumiyet karinesi ilkesine göre, yapılan haber suç teşkil etmektedir.


Hem sağlık hem de eğitim kurumu olan Hastanemiz için bütün hastalarımızın anayasa ile güvence altına alınmış olan “Adalet ve Hakkaniyete Uygun Olarak Hizmetlerden Faydalanma Hakkı, Tıbbi Özen Gösterilmesi” gibi haklara riayet etmek en büyük vazifelerimiz arasındadır.


Bu asılsız haberle ilgili gerekli inceleme yapılmış ve haberin kaynağına ilişkin hukuki süreç başlatılacaktır.


Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan

Başhekim

 



Haber Tarihi : 25.07.2019

AYLARA GÖRE HABERLER